Nobel 2024: Descoperirea microARN-ului, recompensată cu premiul Nobel pentru Medicină

Nobel 2024: Descoperirea microARN-ului, recompensată cu premiul Nobel pentru Medicină
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 15:04

Premiul Nobel pentru Medicină. Cercetătorii Victor Ambros și Gary Ruvkun au primit distincția, pentru descoperirea microARN și rolul său în reglarea genelor post-transcripționale, un mecanism de reglare vital utilizat în celule pentru a controla activitatea genelor.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat anul acesta către doi oameni de știință, Victor Ambros și Gary Ruvkun, “pentru descoperirea unui principiu fundamental care guvernează modul în care este reglementată activitatea genelor“, arată BiziDay

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Toate cele 100 de tramvaie Astra au intrat în circulație; primele vehicule au parcurs deja 8 milioane de kilometri CITEȘTE ȘI VIDEO Toate cele 100 de tramvaie Astra au intrat în circulație; primele vehicule au parcurs deja 8 milioane de kilometri
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

“Informațiile stocate în cromozomii noștri pot fi asemănate cu un manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceiași cromozomi, deci fiecare celulă conține exact același set de gene și corespunzător aceluiași set de instrucțiuni. Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare și nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferențe? Răspunsul constă în reglarea genelor, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucțiunile relevante. Acest lucru asigură că numai setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă“, transmite adunarea Nobel de la Institutul Karolinska.

Victor Ambros și Gary Ruvkun au descoperit microARN, o nouă clasă de molecule minuscule de ARN care joacă un rol crucial în reglarea genelor. Descoperirea lor revoluționară a dezvăluit un principiu complet nou al reglării genelor, care s-a dovedit a fi esențial pentru organismele multicelulare, inclusiv pentru oameni. Astfel, acum se știe că genomul uman codifică peste o mie de particule microARN. Descoperirea lor a adus o lumină nouă a reglării genelor. MicroARN-urile se dovedesc a fi fundamental importante pentru modul în care organismele se dezvoltă și funcționează.

viewscnt
Afla mai multe despre
nobel pentru medicină
nobel 2024