VIDEO Profit Energy.forum – Alexandru Chiriță, CEO Electrica: Liberalizarea piețelor nu este de speriat, prețurile la energie nu vor afecta majoritatea consumatorilor nici în scenariile negative. „Nu e ceva apocaliptic!”

VIDEO Profit Energy.forum – Alexandru Chiriță, CEO Electrica: Liberalizarea piețelor nu este de speriat, prețurile la energie nu vor afecta majoritatea consumatorilor nici în scenariile negative. „Nu e ceva apocaliptic!”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris astăzi, 16:30

„Trecem printr-o transformare destul de rapidă”, punctează, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediția a VIII-a, Alexandru Chiriță, CEO al Electrica, cu trimitere la piața de energie. Capacitățile de producție sunt consistente și marii producători sunt stabili, astfel încât presiunea pentru majorarea prețurilor nu ar urma să fie decât temporară.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ACUE, Artenie Secrieru & Partners, Black Sea Oil&Gas, CEC Bank, D&B David și Baias, ENGIE, Electrica Furnizare, E-ON, Hidroelectrica, Nova Power and Gas, Nuclearelectrica, OMV Petrom, PPC, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Romgaz, Rompetrol, Tinmar Energy, Transgaz

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Pe zona de distribuție s-ar fi putut face investiții mai mari, spune Alexandru Chiriță, CEO al Electrica, care are, însă, un mesaj optimism legat de sectorul energetic, în ansamblul său și de activitatea companiei pe care o conduce. „Căutăm soluții să depășim așteptările”, a declarat acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Electrica a reușit să acceseze fonduri din programe existente. „Fără aceste fonduri, iarăși, ar trebui să temperăm un pic pasul”, spune CEO-ul Chiriță. „Pe zona de distribuție, avem deja un sfert de milion de euro accesat și în așteptare, pentru a îndeplini obiectivele pe care le are România.”

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
România răspunde infringementului pe energie și gaze al Comisiei Europene: Reglementarea prețurilor, restricționarea exporturilor și suprataxarea sunt reacții de urgență justificate de contextul excepțional CITEȘTE ȘI România răspunde infringementului pe energie și gaze al Comisiei Europene: Reglementarea prețurilor, restricționarea exporturilor și suprataxarea sunt reacții de urgență justificate de contextul excepțional

Compania va sprijini zona de producție în domeniul eolioan și fotovoltaic, în paralel cu căutarea de complementaritate pe segmentul bateriilor și contoarelor. Electrica are strategia din 2023 aliniată cu strategia națională și, înglobând întreaga plajă, cu distribuție, furnizare, servicii și producție, obiectivul este ca toate resursele să fie disponibile intern.

Electrica vizează o optimizare a costurilor financiare. Furnizarea sprijină această schemă, care pune presiune pe cash-flow. Este motivul pentru care în AGA de la Electrica a fost avansată opțiunea unei emisiuni de obligațiuni corporative în valoare de 500 milioane euro.

GRAFIC România încheie T3 pe prima poziție în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE. Cea mai importantă victimă a actualei conjuncturi. Se pregătește să ceară compensații CITEȘTE ȘI GRAFIC România încheie T3 pe prima poziție în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE. Cea mai importantă victimă a actualei conjuncturi. Se pregătește să ceară compensații

Eliminarea plafoanelor de prețuri la energie începând cu anul viitor este privită ca firească de conducerea Electrica: „E foarte simplu. E o reglementare corectă de revenire la normal!”, spune Chiriță. „Pare, dintr-o serie de discuții că ne speriem de prețul la energie, dar piața de energie din România este una matură; avem suficiente capacități de producție ca să asigurăm, în mod coerent, necesarul de consum. Nu suntem într-o zonă în care depindem foarte mult de aspecte pe care nu le putem controla. Avem producători foarte mari de energie, cu o istorie foarte mare, sunt stabili, avem acum un surplus din zona de energie regenerabilă.”

Chiar dacă intrarea energiei regenerabile în piață ridică provocări legate de dezechilibre și de schema de sprijină, realitatea pentru CEO-ul Electrica este că „situația generică este mai bună astăzi și va fi din ce în ce mai bună”.

Visual Fan, cu clienți majori la divizia solară, își ameliorează profitabilitatea CITEȘTE ȘI Visual Fan, cu clienți majori la divizia solară, își ameliorează profitabilitatea

„O lună, două, trei s-ar putea să avem o mărire a prețurilor, dar, la final, putem să ne uităm anterior, 2019, unde nimeni nu discuta de acest preț la energie. De ce? Pentru că, pe fond, nu era o problemă ca atare”, spune Chiriță. „Nu e ceva apocaliptic. Nu este ceva grav. Impactul final pe marea majoritate a consumatorilor, și dacă mergem în scenariile negative, nu este major.”

Electrica s-a listat la cota Bursei de Valori București în vara anului 2014, când statul a înstrăinat pachetul majoritar. La ultima cotație de închidere, de 13,50 lei/acțiune, compania are o capitalizare bursieră de 4,58 miliarde lei (920,23 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bvb
bursa
obligatiuni