Prețurile petrolului au crescut cu peste 1%, după ce Uniunea Europeană a convenit asupra unei runde suplimentare de sancțiuni care amenință fluxurile de petrol rusești, în timp ce o creștere peste așteptări a stocurilor de combustibil din SUA, săptămâna trecută, a plafonat câștigurile, transmite Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 88 de cenți, sau cu 1,22%, până la 73,07 dolari pe baril, scrie News.ro.
Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate au crescut cu 1,09 USD, sau cu 1,59%, la 69,68 USD pe baril.
Ambasadorii Uniunii Europene au convenit miercuri asupra unui al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său împotriva Ucrainei, a anunțat președinția maghiară a UE.
”Salut adoptarea celui de-al 15-lea pachet al nostru de sancțiuni, care vizează în special flota din umbră a Rusiei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X.
”Flota din umbră” a ajutat Rusia să ocolească plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7 țițeiului rusesc livrat pe mare în 2022 și a contribuit la menținerea fluxului de petrol rusesc.
Contractele futures pentru țițeiul din SUA au crescut cu peste 1 dolar pe baril după anunțarea sancțiunilor.
”Seriozitatea reînnoită în ceea ce privește restrângerea fluxurilor are potențial de susținere și compensează metrica tradițională a cererii pe care ne-am concentrat”, a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.
Stocurile de benzină și distilate au crescut cu mai mult decât erau așteptările, săptămâna trecută, potrivit datelor de la Energy Information Administration, trăgând în jos prețurile țițeiului.
CITEȘTE ȘI LISTA actualizată a instalatorilor validați pentru Casa Verde Fotovoltaice. Beneficiarii au la dispoziție 90 de zileÎntre timp, grupul de producători OPEC și-a redus miercuri previziunile privind creșterea cererii în 2024 și 2025, pentru a cincea lună consecutivă, și cu cea mai mare cantitate de până acum.
”OPEC se confruntă cu realitatea, reducerile (ale previziunilor de creștere a cererii) evidențiază că au mâinile pline în ceea ce privește încercarea de a echilibra această piață spre 2025”, a adăugat Kilduff de la Again Capital's.
OPEC+, care reunește membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol cu alți producători precum Rusia, a amânat la începutul acestei luni planurile de a începe creșterea producției.
Cererea slabă, în special în importatorul de top, China, și creșterea ofertei non-OPEC+ au fost doi factori în spatele deciziei.
Cu toate acestea, investitorii anticipează o creștere a cererii chineze în urma ultimelor planuri ale Beijingului de a stimula creșterea economică.
China a declarat luni că va adopta o politică monetară ”corespunzător de relaxată” în 2025, marcând prima relaxare a poziției sale în ultimii 14 ani.