Uniunea Europeană intenționează să publice, luna viitoare, o strategie referitoare la eliminarea combustibililor rusești

Energie   
Uniunea Europeană intenționează să publice, luna viitoare, o strategie referitoare la eliminarea combustibililor rusești

Uniunea Europeană intenționează să anunțe, la începutul lunii mai, care sunt pași necesari pentru eliminarea combustibililor fosili rusești, în ideea de a realiza un echilibru între obiectivul reducerii dependenței de importurile din Rusia și necesitatea de a reduce costurile cu energia pentru sectorul industrial, transmite Bloomberg.

Publicarea acestei strategii, care inițial era programată pentru începutul acestui an, a fost amânată deoarece UE a analizat și impactul poziției mai dure a administrației americane cu privire la Ucraina, precum și eforturile Bruxelles-ului de a menține unitatea în rândul statelor membre UE. Unele din aceste state și-au majorat importurile de gaze lichefiate din Rusia, după ce livrările de gaze prin conducte au fost oprite, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Tarom lansează o reducere de 20% la toate zborurile CITEȘTE ȘI Tarom lansează o reducere de 20% la toate zborurile

Acum planul este programat să fie adoptat în prima jumătate a lunii mai, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar. Foaia de drum va analiza opțiuni pentru a reduce importurile de energie din Rusia, iar Comisia Europeană are în vedere recomandarea utilizării unor instrumente comerciale, precum cote sau tarife, adaugă sursele care au dorit să își păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

Strategia va fi urmată de o propunere legală, care va fi prezentată la o dată ulterioară, au mai spus sursele.

Chiar dacă, teoretic, sancționarea gazelor rusești ar fi cel mai puternic instrument legal pentru a pune capăt importurilor, UE nu a propus până acum o astfel de măsură, pentru că nu ar obține sprijinul unanim de care ar avea nevoie, având în vedere opoziția Ungariei și Slovaciei. Spre deosebire de sancțiuni, măsurile comerciale pot fi adoptate cu o majoritate calificată.

Deși livrările de gaze naturale rusești prin conducte acoperă mai puțin de 5% din necesarul Europei, după ce rutele principale de livrare au fost închise începând din 2022, Rusia rămâne al doilea mare furnizor de gaze lichefiate al Uniunii Europene. Achizițiile de gaze lichefiate rusești ale blocului comunitar au atins un nivel record în 2024, iar Spania, Franța și Belgia au fost cei mai mari cumpărători. 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
combustibili