Romelectro, una dintre cele mai importante și mai vechi companii românești specializate în lucrări la obiective energetice, aflată în insolvență de peste 3 ani, poate fi preluată de o companie de construcții din Italia controlată indirect de un magnat din Kazahstan, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Planul include transferul participației de peste 95% la Romelectro a actualului acționar majoritar, firma românească Multigrup EPC SRL, către Todini Costruzioni Generali SpA din Italia.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Todini Costruzioni Generali, înființată în Italia în anii ’50 ai secolului trecut ca afacere de familie, este deținută din 2016 de compania kazahă Prime System Kz, a omului de afaceri Orifjan Shadiev, care mai demult s-a aflat în topul celor mai bogați antreprenori din Kazahstan.
Multigrup EPC SRL, la care asociat unic este Sorin Stuparu, conform termene.ro, a intrat la rândul său în insolvență, în noiembrie anul trecut.
În februarie 2024, acționarul majoritar al Romelectro a contractat un împrumut de 3,1 milioane euro de la Todini Costruzioni Generali SpA, convertibil în caz de nerestituire în acțiunile debitoarei la Romelectro.

Todini Costruzioni Generali a fost terț susținător al consorțiului format din Romelectro, acționarul său majoritar (denumit atunci Multigrup Activ Distribution SRL), ISPE Proiectare și Consultanță și firma italiană Comal SpA, la licitația inițiată în 2023 de Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom pentru construirea a 4 parcuri fotovoltaice, câștigată în cele din urmă anul acesta de către un joint-venture americano-grec.
Posibilul viitor proprietar direct al Romelectro și-a adjudecat, în 2021, contractul de proiectare și construire a drumului de legătură Autostrada A1 Arad – Timișoara – DN 69, în valoare de 232,6 milioane lei plus TVA, reziliat însă în 2023.

Pe de altă parte, luna trecută, furnizorul de soluții de transport Grampet Logistics, al omului de afaceri Gruia Stoica, a preluat creanțe asupra Romelectro în valoare totală de aproape 70 milioane lei de la banca de stat Exim Banca Românească (fosta EximBank), devenind cel mai mare creditor al Romelectro, cu aproape un sfert din masa credală totală recunoscută, de 284,2 milioane lei.
Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda.
După căderea comunismului, compania a fost privatizată în 1994 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.