Agentia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului S.N. Nuclearelectrica S.A. de la Stabilă la Negativă, confirmând în același timp ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) la 'BBB-'.
Recent, Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară. Ratingul este BBB-.
"Revizuirea rating-ului SNN urmează revizuirii perspectivei IDR-urilor pe termen lung în valută străină și monedă locală ale României la 17 decembrie 2024 de la Stabilă la Negativă.
Revizuirea perspectivei rating-ului suveran de la Stabilă la Negativă duce la aceeași revizuire a perspectivei Nuclearelectrica.
Factorii de rating ai SNN rămân similari celor aferenți Rating-ului BBB-, respectiv poziția de piață puternică ca unic producător de energie nucleară, acoperind aproximativ 20% din necesarul de consum al României și un istoric operațional puternic; nivelul solid de profitabilitate, cu perspectiva similară pentrru perioada 2024-2028; planurile majore de investiții; implicarea în proiectele de investiții pe termen mediu cu referire la Proiectul Unităților 3 și 4,
Proiectul Retehnologizării Unității 1 și Proiectul SMR; relația solidă cu statul român, implicit legăturile solide de acționariat.
2 În vederea realizării proiectelor majore de investiții, din perspectiva unui demers de guvernanță corporativă axat pe un nivel ridicat de transparență, Nuclearelectrica a solicitat evaluarea și obținerea rating-ului în vederea poziționării pe piață și implicit acordării posibilității de evaluare obiectivă a capabilităților SNN de către comunitatea internațională de investitori instituționali", transmite compania.
În vară, compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, anunța că pregătește rectificarea bugetului de investiții pe anul în curs, acesta urmând să crească per total cu 21,7% (circa 346 milioane lei), de la 1,599 la 1,945 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Cel mai bogat ucrainean a mai cumpărat un proiect românesc de energie regenerabilăCele mai mari alocări în plus față de bugetul în vigoare pe 2024 aprobat de acționari sunt cele pentru EnergoNuclear, filiala SNN care implementează proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 ale centralei Cernavodă, și pentru RoPower Nuclear SA, care se ocupă de planul privind instalarea de reactoare modulare mici (SMR) de concepție americană pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești.