Taxa radio-TV dispare de pe facturile de curent electric. Marii furnizori de energie pierd comisioane de zeci de milioane de lei

Taxa radio-TV dispare de pe facturile de curent electric. Marii furnizori de energie pierd comisioane de zeci de milioane de lei
scris 1 ian 2017

Proiectul de lege al PSD de eliminare a 102 taxe nefiscale, inclusiv a taxei radio-TV, a fost trimis vineri spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, după ce parlamentarii USR nu au reușit să adune numărul necesar de semnături pentru a contesta la Curtea Constituțională desființarea taxei, după cum anunțaseră anterior. După intrarea în vigoare a legii, de pe facturile de energie electrică pe care le primim lunar în calitate de consumatori de la furnizorii de ultimă instanță (Electrica, Enel, CEZ și E.ON)  vor dispărea rubricile "taxa radio" și "taxa TV".

Președintele nu are altă opțiune legală decât pe cea de a promulga legea, întrucât Parlamentul i-a respins cererea de reexaminare, unica la care are dreptul.

Urmărește-ne și pe Google News

După promulgare, legea va intra în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare publicării sale în Monitorul Oficial. Din acel moment, Guvernul va avea la dispoziție 30 de zile pentru a abroga cele două HG-uri care reglementează în prezent detaliile legate de obligațiile de plată a taxei radio și a celei TV, obligații prevăzute de legile de funcționare ale televiziunii și radioului național și pe care proiectul PSD le modifică, eliminând taxele respective.

ANALIZĂ Economia românească va încetini în 2017, avansul fiind estimat la mai puțin de 4% CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Economia românească va încetini în 2017, avansul fiind estimat la mai puțin de 4%

Prezența pe facturile de curent electric a celor două taxe este legiferată și de Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 88/2015 privind modelul unic al facturii de energie. Modelul unic de factură include, astfel, în mod obligatoriu, în tabelul cu serviciile facturate, o rubrică cu "taxa radio" și una cu "taxa TV".

Anul trecut în iunie, când a fost adoptat acest ordin care a impus tuturor furnizorilor de energie un model unic al facturilor, Autoritatea le-a lăsat atunci acestora la dispoziție mai multe luni pentru a-și adapta softurile interne de creare și gestionare a documentelor de plată a consumului de energie electrică la noua reglementare, astfel că ordinul a intrat propriu-zis în vigoare doar de la 1 martie 2016.

Eliminarea taxelor radio și TV nu va fi, se pare, la fel de problematică precum adoptarea modelului unic de factură impus de ANRE, reiese din declarațiile reprezentanților ANRE și ai furnizorilor de energie. Aceștia spun că, în vederea consfințirii dispariției obligației de plată a taxei radio-TV, nici nu va fi nevoie de modificarea ordinului ANRE privind modelul unic de factură și nici de modificări de softuri interne de emitere a facturilor.

Asta pentru că, în anexa la ordin care prezintă tabelul cu componentele modelului unic de factură, există o notă care stipulează că "se tipăresc doar liniile care conțin date cu valori diferite de 0". Asta înseamnă că, după intrarea în vigoare a legii ce elimină obligația de plată a taxei radio-TV, pe facturile primite de consumatori nu vor mai apărea cele două rubrici cu taxele, fără să fie nevoie de modificarea ordinului ANRE privind modelul unic de factură, deși rubricile vor exista în continuare atât în actul normativ, cât și în softurile furnizorilor.

În plus, o altă notă de la anexa la ordin prevede că "În câmpul „Alte informații/Detalieri“ de pe factură se vor completa informații referitoare la schimbări ale reglementărilor/actelor normative cu impact asupra elementelor componente ale facturii (...)".

Taxele din 1 ianuarie: Scad TVA și accizele, dar salariații, pensionarii și PFA nu vor mai fi scutiți de CASS pentru dividende și drepturi de autor CITEȘTE ȘI Taxele din 1 ianuarie: Scad TVA și accizele, dar salariații, pensionarii și PFA nu vor mai fi scutiți de CASS pentru dividende și drepturi de autor

Proiectul de lege care elimină cele două taxe le înlocuiește cu finanțarea SRTV și SRR direct de către stat, prin alocări bugetare anuale. "Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare", stipulează proiectul.

Anul trecut, televiziunea și radioul public au încasat din cele două taxe suma totală de circa 541,2 milioane lei, din care SRTV – 334,47 milioane lei din taxa TV (reprezentând circa două treimi din totalul veniturilor) și SRR – 206,73 milioane lei din taxa radio (circa 50% din veniturile totale).

Pe de altă parte, cele două instituții de stat au plătit în 2015 furnizorilor de energie electrică de ultimă instanță (Electrica, Enel, CEZ și E.ON) suma totală de peste 39 milioane lei drept comisioane pentru colectarea și virarea taxelor radio și TV, total din care peste o treime (13,95 milioane lei) a revenit Electrica Furnizare. Potrivit legislației încă în vigoare, doar clienții acestor furnizori plătesc pe facturile de curent taxa radio-TV, restul achitând-o direct către SRTV și SRR.

Curtea de Conturi arăta, într-un raport de audit al performanței TVR publicat în 2015, că sistemul de colectare a taxei TV prin intermediul societăților de furnizare a energiei electrice a înregistrat disfuncționalități, iar televiziunea publică nu a reușit să negocieze clauze contractuale mai avantajoase cu furnizorii de curent electric.

Firmele și ANAF își vor trimite online toate declarațiile fiscale, deciziile de impunere și alte acte, din 2017 CITEȘTE ȘI Firmele și ANAF își vor trimite online toate declarațiile fiscale, deciziile de impunere și alte acte, din 2017

TVR își propusese să obțină comisioane mai mici, în condițiile în care, în 2014, a plătit în total aproape 29 milioane lei furnizorilor de energie electrică în schimbul colectării taxei, reprezentând 9,5% din suma totală încasată de aceștia de la deținătorii de aparate de recepție TV.

Potrivit Curții de Conturi, TVR își mai propusese, tot fără succes, "obținerea accesului la evidențele mandatarilor, astfel încât să aibă certitudinea că toți abonații societăților mandatare sunt supuși colectării taxei TV și că sumele colectate sunt virate în integralitatea lor, precum și "obligarea tuturor societăților de distribuție a energiei electrice la recuperarea creanțelor restante din taxa TV odată cu recuperarea restanțelor acestora la plata energiei electrice".

De altfel, în raportul de activitate al SRTV pe 2015, instituția se plânge că, în ultimii 13 ani, "lipsa unei reglementări care să plafoneze cuantumul comisionului pentru colectarea taxei TV la 5% a condus la nerealizarea unor venituri de către SRTV în cuantum de 98,94 milioane lei adică 24,1 milioane euro".

Instituția mai precizează că a cerut anul trecut "emiterea unei reglementări care să prevadă extinderea unei obligații pentru toți furnizorii de energie electrică de a deveni mandatari SRTV pentru colectarea taxei TV, prin implicarea ANRE în reglementarea activității", precum și "stabilirea unui plafon maximal de 5% al comisionului din încasări".

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa radio-tv
taxa radio
taxa tv
tvr
radio
srr
srtv
eliminarea taxei radio-tv
factura energie electrica
furnizori energie electrica