Romgaz, companie controlată de statul român cu peste 70% din acțiuni, intenționează să construiască o nouă termocentrală pe gaze la Iernut, lângă cea preluată în 2013 de la producătorul de energie termică ELCEN pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei, valoarea totală estimată a contractului de proiectare și execuție scos la licitație de Romgaz fiind de 281,3 milioane euro plus TVA.
Lucrările vor fi parțial finanțate, în proporție de cel mult 25%, din fondurile acumulate de stat în urma vânzării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Din acești bani pot fi acordate, în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată de către UE, subvenții pentru proiectele de investiții ale producătorilor de energie care au ca scop și rezultat reducerea emisiilor de CO2.
Romgaz intenționează să construiască la Iernut o termocentrală în ciclu combinat cu turbine de gaze, cu o putere instalată de maxim 430 MW și eficiență electrică brută de minimum 56%. Compania preconizează că lucrările vor dura 3 ani, de la data atribuirii contractului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Valoarea estimată, fără TVA, este de 281.296.700 euro, din care cheltuieli diverse și neprevăzute în sumă de 24.227.700 euro, care reprezintă 9.42%, iar valoarea fără diverse și neprevăzute este de 257.069.000 euro, fără TVA", se arată în anunțul de participare.
Data limită de trimitere a ofertelor este 7 septembrie, iar deadline-ul de evaluare a acestora a fost fixat pe 8 septembrie. La licitație pot participa doar companii sau consorții de companii cu o medie globală a cifrei anuale de afaceri, pe ultimii 3 ani, de cel puțin 250 milioane euro.
Potrivit unei informări întocmite de către Consiliul de Administrație al Romgaz pentru acționari, noua termocentrală de la Iernut ar urma să fie dată în folosință în 2020, iar investiția va fi recuperată în termen de 9 ani de la punerea în funcțiune a capacității de producție de energie.
CITEȘTE ȘI Peste 20.000 de români au subscris titluri de stat în valoare de 735 milioane lei în cadrul emisiunii CentenarÎn 2013, Romgaz a preluat termocentrala de la Iernut de la furnizorul de energie termică al RADET, Electrocentrale București (ELCEN), în contul unei datorii de 653 de milioane de lei a ELCEN pentru gaze naturale livrate și neplătite. Termocentrala are o putere instalată de 800 MW, având în componență 6 grupuri energetice, din care 4 grupuri de câte 100 MW de producție cehoslovacă și 2 grupuri de câte 200 MW de producție sovietică. Grupurile au fost puse în funciune între anii 1963 și 1967.
Anul trecut, CET Iernut a produs cu 16.5% mai multă energie electrică decât în 2014, sistemul energetic național având nevoie de compensare pentru producția mai scăzută a Hidroelectrica, cauzată de hidraulicitatea redusă.
"Din totalul energiei emise, 48% a fost destinată pieței de echilibrare, ceea ce a dus la consolidarea poziției Romgaz ca producător de energie electrică în piața de echilibrare", este arătat în raportul anual al Romgaz pe 2015. De altfel, principalul argument tehnic al Romgaz în fundamentarea proiectului noii termocentrale este tocmai nevoia de a asigura stabilitatea alimentării cu curent electric a României în perioade de secetă și de a compensa intermitența și impredictibilitatea producției de energie din surse regenerabile, eoliene și solare.
CITEȘTE ȘI Eșec al taxelor auto introduse în timp de guverne: Piața mașinilor second hand aduse din străinătate înfloreșteGuvernul a deblocat, la finalul lunii trecute, schema de ajutor de stat prin care producătorii de energie pot aplica pentru o finanțare nerambursabilă de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, a proiectelor de investiții cuprinse în Planului Național de Investiții 2013-2020 (PNI) din cadrul Strategiei Energetice Naționale care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și modernizarea producției locale de energie electrică. Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom vor fi principalii beneficiari în prima fază, având proiecte depuse deja.
Este vorba de fondurile acumulate de statul român în urma vânzării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Această schemă de ajutor de stat nu a fost niciodată operaționalizată, deși PNI a fost aprobat în 2013, iar de la acel moment, până în prezent, în cont s-au acumulat constant fonduri. Până la sfârșitul anului 2015 se acumulaseră circa 853 milioane lei, reprezentând contravaloarea certificatelor vândute în perioada 2013-2015
Pentru cele 29 de investiții aprobate în cadrul PNI, până în prezent au fost depuse și aprobate trei cereri de finanțare, respectiv două din partea Complexului Energetic Oltenia și una din partea OMV Petrom, în valoare totală de aproape 120 de milioane de euro, dar nu a fost încheiat nici un contract.
Cea mai mare dintre investițiile finalizate prevăzute în Planul Național de Investiții este centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi a OMV Petrom, a cărei construcție a început în 2009 și care a început producția comercială de energie electrică în 2012. Cealaltă investiție finalizată este reabilitarea și modernizarea Unității 4 pe lignit a termocentralei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu o putere instalată de 330 MW. Investiția a demarat în 2010. De asemenea, a fost aprobată finanțarea pentru proiectul de reabilitare și modernizare a unității 7 pe lignit de la sucursala Ișalnița a Complexului Energetic Oltenia.