Primăriile comunelor arădene Pilu și Grăniceri au finalizat toate procedurile și au emis toate autorizațiile necesare pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiție privată estimată la 800 de milioane de euro ce se va face pe o suprafață totală de peste 1.000 de hectare.
Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuț, a declarat că ultimele documente au fost emise în luna decembrie, împreună cu Primăria Pilu, scrie Agerpres.
'Din punctul nostru de vedere, toți pașii au fost făcuți, toate procedurile au fost încheiate. Conform investitorilor, lucrările de construire vor începe în primăvară-vară. În ultima perioadă, investitorii au adus modificări proiectului, având în vedere evoluția tehnologică. Vor fi instalate mai puține panouri fotovoltaice, dar cu o putere mai mare, fără a fi afectată capacitatea de producție de energie electrică anunțată inițial', a afirmat edilul.
Primarul a adăugat că proiectul va atrage și alți investitori în zonă.
'Se prefigurează mai multe investiții legate de acest parc fotovoltaic, între care o mare fermă de servere de date, care ar consuma astfel o parte din producția de energie electrică', a afirmat primarul comunei Grăniceri.
În toamna anului 2022, investitorii și autoritățile locale au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW și va fi dezvoltat pe 1.064 de hectare, în urma unei investiții de 800 de milioane de euro.
'Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest județ și locația proiectului ținând cont și de infrastructura pusă la punct și de posibilitățile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa', declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.
CITEȘTE ȘI Ryanair dă în judecată un pasager și amenință că vor urma și alte acțiuniEl adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajați până la 200 de oameni pentru operare și mentenanță.
Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW în județul Arad, urmând să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, la Chișineu-Criș și Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. În aceste două parcuri ar urma să fie investiți aproximativ 600 de milioane de euro.
Cele trei proiecte din județul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiții totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiți într-o stație de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.
Grupul Monsson este al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari investitori în capacități energetice regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor″.