Președintele Klaus Iohannis a discutat, joi, la Palatul Cotroceni, cu CEO-ul OMV, Rainer Seele, despre viitorul sistem de taxare în energie și resurse naturale al României, despre zăcămintele de gaze naturale din Mare Neagră explorate de OMV Petrom în parteneriat cu ExxonMobil, precum și despre perspectivele României ca potențial exportator de gaze, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
"În cadrul întrevederii a fost prezentată activitatea grupului și prioritățile pentru următoarea perioadă, cele mai importante proiecte regionale, precum și perspectivele piețelor de țiței și gaze naturale în anul 2016", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, pe agenda discuției s-a aflat și importanța viitorului sistem de taxare din domeniul energiei și resurselor naturale, fiind subliniată "necesitatea predictibilității fiscale, într-un cadru stimulativ și avantajos, atât pentru investitori, cât și pentru stat".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, a fost reiterată importanța majoră a parteneriatului dintre OMV Petrom și ExxonMobil privind exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră. În contextul proiectelor regionale în domeniul energiei, România își manifestă interesul față de proiectul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria), coridor care ar asigura României oportunități suplimentare în privința exportului regional de gaz.
"Întâlnirea a consfințit un bun prilej pentru a reînnoi angajamentul de cooperare și dialog între OMV și statul român, pentru consolidarea rezultatelor pe termen scurt și valorificarea durabilă a cooperării economice, pe bază de încredere și beneficii mutuale", se mai spune în comunicat.
Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, a solicitat Comisiei Europene, la jumătatea lunii octombrie, un grant de 224 milioane euro pentru prima fază a proiectului de dezvoltare pe teritoriul României a gazoductului BRUA, proiect conceput inclusiv pentru exportul în Uniunea Europeană al gazelor naturale care vor fi extrase din apele teritoriale românești ale Mării Negre.
OMV Petrom, unde acționar majoritar este OMV, a consemnat pierderi în trimestrul III al anului, cifrate la 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în T2 2015 și de peste 1 miliard de lei în trimestrul corespunzător din 2014, iar profitul net pe primele 9 luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, respectiv la 991 milioane lei, din cauza scăderii abrupte a prețurilor la țiței.
Guvernul Ponta a negociat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) introducerea unui nou impozit, în cotă de 35%, pe profitul înregistrat de companiile de petrol și gaze strict din activitățile upstream ale acestora, de producție de hidrocarburi, au declarat, recent, surse ministeriale implicate în negocieri, confirmând informații publicate anterior de Profit.ro.
Potrivit surselor citate, în negocierile cu FMI, variantele luate în calcul în privința cotei noului impozit pe profitul obținut de petroliști strict din activitatea de producție de țiței și gaze au fost de 35%, 40% și 45%, reprezentanții statului român susținând cota de 35%. Discuțiile pe această temă au fost inclusiv în luna octombrie și trebuie continuate de la acest punct de către noul Cabinet condus de premierul Dacian Cioloș.
Guvernul a anunțat, luna trecută, că actualul sistem de redevențe va rămâne în vigoare și anul viitor, dar că va lansa în dezbatere publică, până la finalul acestui an, proiectul de modificare a acestora, pentru ca, în primul semestru al anului viitor, noul sistem să fie adoptat de Parlament și să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.