Șeful diviziei de regenerabile a gigantului energetic francez de stat Electricite de France (EDF), Bruno Bensasson, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, plus amendă penală de 100.000 de euro, pentru faptul că palele unui parc eolian de 62 MW operat de companie începând din 2006 în departamentul Hérault din sudul țării ar fi ucis, de atunci încoace, până la 300 de exemplare dintr-o specie protejată de șoim.
Decizia fără precedent a unui tribunal din Montpellier mai prevede o amendă de 5 milioane de euro pentru EDF, precum și oprirea imediată, pentru o perioadă de 4 luni, a producției parcului eolian Causse Aumelas, cât timp păsările respective se află în Franța, înainte de a migra spre Africa.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Procesul a fost intentat în 2022 de către ONG-ul de mediu France Nature Environnement Occitanie-Méditerranée (FNE-OccMed).
Reclamația a vizat faptul că legislația ecologică a UE interzice distrugerea de specii protejate. În Franța, pot fi acordate derogări de către prefecturi, dacă dezvoltatorii își iau angajamentul că nu vor exista decât cazuri accidentale izolate de decese, însă ONG-ul a susținut că cei de la EDF nici măcar nu au solicitat o astfel de derogare și este puțin probabil că ar fi obținut-o.

″Această decizie în premieră este proporțională cu miza de mediu a cazului și cu comportamentul EDF, care nu a modificat nimic în modalitatea de exploatare a parcului eolian, deși a mai suferit o condamnare, civilă, în 2022. Nu avem nimic împotriva energiei eoliene ca atare, însă tranziția energetică ecologică nu se poate face pe seama vieții speciilor protejate. Scopul este acela de a îi face pe operatori să înțeleagă că, atunci când minimizează impactul de mediu al proiectelor lor pentru a obține autorizații de construire, își asumă riscul unor sancțiuni penale″, a declarat Olivier Gourbinot, jurist la FNE-OccMed, citat de presa din Hexagon.
În replică, EDF a anunțat că va ataca decizia cu apel și a susținut că, de când a pus în funcțiune parcul eolian, a luat numeroase măsuri de protejare a păsărilor, cum ar fi instalarea de camere de detecție și de sisteme sonore de avertizare-îndepărtare, adăugând că, din 2006 încoace, în pofida prezenței parcului eolian, populația de șoimi din zonă a crescut masiv.

Printr-o altă decizie recentă cu impact major, justiția a anulat autorizația de construire a proiectului prin care se urmărea punerea pe picioare a celui mai mare parc eolian onshore din Franța, cu putere instalată de 226 MW, dezvoltat în Ardennes de un consorțiu format din EDF și Renner Énergies. Anularea fusese cerută de o asociație a locuitorilor din zonă.
″Proiectul generează un impact vizual puternic, din cauza numărului mare de turbine eoliene concentrate în zonă, inclusiv ale unor parcuri eoliene deja existente. Nici relieful, nici vegetația și nici măsurile de atenuare nu pot diminua efectul de saturație vizuală pe care îl suferă locuitorii. Decizia poate fi atacată cu recurs la Consiliul de Stat într-o perioadă de 2 luni″, se arată în sentința din 3 aprilie a Curții Administrative de Apel din Nancy.