Gigantul petrolier BP, văzut ca o țintă de preluare. Se conturează o mega-fuziune în sectorul energetic?

Energie   
Gigantul petrolier BP, văzut ca o țintă de preluare. Se conturează o mega-fuziune în sectorul energetic?

Grupul britanic BP, din sectorul energiei, a reintrat în centrul atenției ca o posibilă țintă de preluare, însă analiștii din industrie se întreabă dacă potențialii cumpărători își vor asuma un astfel de pas, relatează CNBC.

Grupul, care va organiza joi Adunarea Generală Anuală a acționarilor, a trecut recent printr-un proces de repoziționare strategică. În februarie, BP a anunțat reducerea investițiilor în energie regenerabilă și redirecționarea capitalului către activitatea sa principală, petrol și gaze, într-un efort de a recâștiga încrederea investitorilor. CEO-ul Murray Auchincloss a declarat că această schimbare a atras deja ”interes semnificativ” pentru activele non-strategice ale companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Risc energetic de Paște. Burduja: Va fi un apel către prosumatori să-și oprească invertoarele fotovoltaicelor. La nevoie, va fi redusă puterea nucleară la Cernavodă CITEȘTE ȘI Risc energetic de Paște. Burduja: Va fi un apel către prosumatori să-și oprească invertoarele fotovoltaicelor. La nevoie, va fi redusă puterea nucleară la Cernavodă

Această schimbare de direcție vine după o perioadă îndelungată de subperformanță față de concurenți, iar prețul scăzut al acțiunilor a reaprins speculațiile privind o eventuală fuziune cu rivala Shell. Alte nume vehiculate ca potențiali cumpărători sunt giganții americani ExxonMobil și Chevron, scrie News.ro.

Shell a refuzat să comenteze, iar BP, Exxon și Chevron nu au răspuns solicitărilor trimise de CNBC.

”Fără îndoială, BP este o țintă potențială de preluare,” a declarat Maurizio Carulli, analist în domeniul energiei la Quilter Cheviot. El a subliniat că tendința generală din sectorul resurselor, atât petrol, cât și minerit, este de consolidare, multe companii preferând să cumpere în loc să construiască de la zero.

În ultimul an, ExxonMobil a finalizat achiziția de 60 miliarde de dolari a Pioneer Natural Resources, iar Chevron încearcă să finalizeze preluarea Hess pentru 53 miliarde de dolari, deși acest acord este afectat de incertitudini legale.

Carulli a menționat Chevron ca un potențial cumpărător al BP, mai ales dacă tranzacția cu Hess eșuează. În ceea ce privește Shell, o fuziune cu BP ar putea întâmpina obstacole din partea autorităților antitrust, dar și din cauza angajamentului Shell față de disciplina financiară impusă de CEO-ul Wael Sawan.

Resursele de energie, în creștere; producția hidro s-a redus cu 42,5%, cea din fotovoltaice a crescut cu 30% CITEȘTE ȘI Resursele de energie, în creștere; producția hidro s-a redus cu 42,5%, cea din fotovoltaice a crescut cu 30%

O criză de identitate și presiuni din partea investitorilor activiști

Allen Good, director de cercetare la Morningstar, a declarat că o eventuală fuziune BP-Shell este posibilă, dar improbabilă pe termen scurt. Totuși, el nu exclude o preluare de către Chevron, mai ales în contextul unei eventuale retrageri din acordul cu Hess.

”BP nu oferă aceleași perspective de creștere ca Hess, dar o achiziție ar putea permite o reducere majoră de costuri, poate chiar închiderea sediului din Londra. Totuși, nu ar rezolva problemele Chevron legate de creștere în afara regiunii Permian,” a spus Good.

Pe fondul tranziției energetice și al presiunilor acționarilor, companiile din sectorul petrolier caută să reducă costurile și să returneze capital investitorilor.

Ce urmează pentru BP?

Michele Della Vigna, șeful cercetării pentru resurse naturale EMEA la Goldman Sachs, a numit strategia recentă a BP ”înțeleaptă și bine gândită”, dar a subliniat că poate nu este suficientă pentru a satisface cerințele investitorilor activiști.

Fondul american Elliott Management deține aproape 5% din BP, devenind unul dintre cei mai mari acționari. Grupul activist Follow This a cerut recent acționarilor să voteze împotriva reconfirmării lui Helge Lund ca președinte al consiliului, în semn de protest față de renunțarea companiei la strategia verde. BP a anunțat ulterior că Lund va părăsi funcția cel mai probabil în 2026.

Della Vigna a identificat trei direcții posibile pentru creșterea valorii BP:

-Monetizarea participației la Rosneft, companie petrolieră de stat din Rusia, din care BP s-a retras în 2022, după invazia Ucrainei.

-Valorificarea diviziei de marketing și retail, care ar putea atrage un multiplu de 10 ori EBITDA – mult peste evaluarea generală a companiei.

-Repoziționarea geografică – BP este, în prezent, compania petrolieră majoră cu cea mai mare expunere pe SUA (aproximativ 40% din fluxul de numerar), ceea ce ar putea justifica fie o relocare a listării, fie o fuziune transatlantică.

”Faptul că BP este listată în Marea Britanie, regiune unde companiile din sector primesc cele mai mari reduceri de evaluare, nu mai pare potrivit”, a concluzionat Della Vigna.

viewscnt
Afla mai multe despre
bp
petrol
preluare