Libia, în haos, închide câmpurile petroliere și suspendă exporturile

Libia, în haos, închide câmpurile petroliere și suspendă exporturile
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2024

În contextul unei crize politice de proporții cu guvernul de la Tripoli, autoritățile din estul Libiei au decis „închiderea tuturor câmpurilor și terminalelor petroliere” și „oprirea exporturilor, până la noi ordine”, relatează AFP.

Hotărârea, care corespunde blocării principalelor infrastructuri petroliere ale țării, mare parte fiind situate în est, reprezintă o reacție la preluarea Băncii Centrale a Libiei și la schimbarea din funcție a guvernatorului acesteia de către autoritățile de la Tripoli, în cursul dimineții de luni, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Greta Thunberg și Extinction Rebellion au încercat să blocheze cea mai mare stație de procesare a gazelor din Europa, operată de Equinor CITEȘTE ȘI Greta Thunberg și Extinction Rebellion au încercat să blocheze cea mai mare stație de procesare a gazelor din Europa, operată de Equinor
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Banca Centrală a Libiei se ocupă cu centralizarea veniturilor rezultate din exporturile de hidrocarburi și de gestionarea bugetului de stat, care este ulterior redistribuit între diverse regiuni, inclusiv în estul țării.

Cuprinsă de haos de la moartea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, Libia se află sub stăpânirea a două guverne rivale: guvernul de uniune națională în fruntea căruia se află Abdelhamid Dbeibah, care este recunoscut de ONU, în vest, și executivul susținut de mareșalul Khalifa Haftar, în est.

Guvernatorul Băncii Centrale a Libiei, Seddiq el-Kebir, a fost vizat de critici lansate de anturajul lui Dbeibah pentru modul în care a gestionat resursele statului și veniturile din petrol.

ANUNȚ Nicio pensie mai mică de 3.000 de lei nu va mai fi impozitată CITEȘTE ȘI ANUNȚ Nicio pensie mai mică de 3.000 de lei nu va mai fi impozitată

Duminică, 11 august, câteva zeci de persoane, unele dintre ele având arme, au vrut să îl scoată din clădire, dar au fost dispersate. După o săptămână, directorul IT al Băncii a fost răpit pentru puțin timp.

Guvernul din est, cu sediul în Benghazi, a denunțat în declarația de luni „atacuri și tentative de incursiune cu forța" în incinta Băncii, care aveau drept scop preluarea controlului asupra instituției în mod „ilegal" și care au „blocat și perturbat tranzacțiile bancare" din țară.

Japonia pune capăt misiunii vehiculului său trimis pe Lună, la un an după lansarea acestuia CITEȘTE ȘI Japonia pune capăt misiunii vehiculului său trimis pe Lună, la un an după lansarea acestuia

Guvernul de uniune națională a declarat „stare de forță majoră" asupra câmpurilor și porturilor petroliere, ceea ce a dus la închiderea lor, o hotărâre care ar trebui luată în mod normal de Compania Națională de Petrol (NOC).

Deciziile au fost luate ca urmare a intrării luni în sediul Băncii a unei așa-zise comisii de „transfer de putere”, numită de Consiliul Prezidențial de la Tripol. Comisia respectivă ar fi apropiată de premierul Dbeibah.

VIDEO Turcii avansează la autostrada Sibiu – Pitești. Prima foreză de mare capacitate CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii avansează la autostrada Sibiu – Pitești. Prima foreză de mare capacitate

În imaginile prezentate de presa locală, membrii acestei comisii erau în biroul guvernatorului fără ca acesta să fie de față, el închizând instituția cu o zi înainte și trimițând personalul în concediu.  

viewscnt
Afla mai multe despre
libia
petrol