GRAFIC România înmagazinează inclusiv gaze de import, în pofida unui preț mai mare cu 50% față de cel de anul trecut

Energie   
GRAFIC România înmagazinează inclusiv gaze de import, în pofida unui preț mai mare cu 50% față de cel de anul trecut

O cantitate de gaze echivalentă cu aproape 60% din producția internă este în prezent înmagazinată zilnic, companiile autohtone apelând chiar și la importuri în vederea depozitării, în pofida prețului destul de ridicat al gazelor pentru această perioadă, conform analizei Profit.ro.

Joi, România producea 23,1 milioane mc de gaze și înmagazina 13,1 milioane mc. O parte din aceste înmagazinări erau efectuate cu gaze de import, în România intrând 6,3 milioane mc via Bulgaria.

Urmărește-ne și pe Google News

Ieșirile erau de doar 4,7 milioane mc - 2,6 milioane mc către Ungaria și 2,1 milioane mc către Republica Moldova.

ULTIMA ORĂ Apare Rabla pentru Termopane CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Apare Rabla pentru Termopane

De unde rezultă că 1,5 milioane mc gaz de import era fie utilizat opentru consumul curent, fie era înmagazinat.

Și asta în pofida consumului curent redus (ca urmare a vremii călduroase), de doar 11,8 milioane mc, la jumătatea producției interne de joi, de 23,1 milioane mc.

Apetitul pentru înmagazinare încă de acum ar putea părea surprinzător, mai ales că prețurile spot se situează în prezent la 170-180 lei/MWh, cu peste 50% peste cele din aceeași perioadă a anului trecut.

VIDEO&FOTO Hidroelectrica a semnat în premieră - primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Hidroelectrica a semnat în premieră - primul proiect de stocare a energiei cu baterii Li-ion

Numai că iarna lungă și mai rece din acest an a făcut ca nivelul de umplere a depozitelor să scadă considerabil. În prezent în depozitele autohtone se află înmagazinați aproximativ 10 TWh, reprezentând 29,66% din capacitatea totală.

Comparativ, anul trecut, a aceeași dată, România avea înmagazinată o cantitate dublă de gaze, 19,1 TWh, reprezentând 56,5% din capacitatea totală.

Situația este similară și în restul Europei, așa fiind explicabil faptul că furnizorii autohtoni înmagazinează inclusiv gaze de import la un preț mai mare chiar și cu 50% față de cel de anul trecut.

Aceștia anticipeză că prețurile vor rămâne ridicate pe durata întregului an, ca urmare a cererii companiilor europene în vederea acoperirii consumului curent și înmagazinării, care la nivel european se situează la un grad de 37%.

DECIZIE Guvernul șterge datoriile Unifarm, după o lege adoptată de Parlament în acest scop CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul șterge datoriile Unifarm, după o lege adoptată de Parlament în acest scop

Numai că, spre deosebire de România, care este cel mai mare producător UE, celelalte state trebuie să apeleze majoritar la importuri pentru a-și umple depozitele.

Un preț mai ridicat al gazelor va influența inclusiv evoluția prețurilor la energie electrică, prețul energiei produse din gaz fiind prețul marginal pe piața europeană, mai ales în orele cu consum de vârf și producție regenerabilă redusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
înmagazinare
preț
spot
importuri
exporturi