SUA busculează summitul energiei de la Londra, denunțând politicile anti-fosile

Energie   
SUA busculează summitul energiei de la Londra, denunțând politicile anti-fosile

Statele Unite denunță politici ostile energiilor fosile, pe care le cataloghează drept ”nefaste și periculoase”, în prima zi unui summit al Alianței Internaționale a Energiei (AIE) pe tema securității energetice, la Londra, și se opun ferm țărilor care vor să dea pagina acestor energii fosile, relatează AFP.

”Unii vor să reglementeze toate formele de energie, mai puțin pe cele așa-zis regenerabile, până la dispariția lor completă, în numele neutralității carbonului. Noi ne opunem acestor politici nefaste și periculoase”, a declarat adjunctul secretarului interimar al Energiei însărcinat cu Afaceri Internțaionale Tommy Joyce, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC România înmagazinează inclusiv gaze de import, în pofida unui preț mai mare cu 50% față de cel de anul trecut CITEȘTE ȘI GRAFIC România înmagazinează inclusiv gaze de import, în pofida unui preț mai mare cu 50% față de cel de anul trecut

Aceasta este o critică abia voalată a administrației Trump a AIE, care a devenit ”busola” tranziției energetice în 2021, o agenție înființată în 1974. după primul șoc petrolier, care i-a înfuriat pe petroliști prin faptul că a cerut să se renunțe imediat la orice nou proiect în domeniul hidrocarburilor din cauza modificărilor climatice,

Reprezentanți ai aproximativ 60 de țări și 50 de întreprinderi au analizat joi viitorul securității energetice, în timp ce planeta este zguduită de războaie în Ucraina și Orientul Mijlociu, de taxe vamale americane și de climato-scepticismul președintelui american Donald Trump.

China, Arabia Saudită sau Rusia nu sunt reprezentate, iar Statele Unite au trimis doar adjuncți de secretari de stat interimari la acest summit de două zile coprezidat de către Regatul Unit.

”SĂ NE ȘANTAJEZE”

Joi dimineața a fost marcată de un discurs mai moderat decât de obicei al directorului executiv al AIE Fatih Birol, un bard al tranziției energetice, care a prezentat petrolul și gazele natirale drept ”elemente-cheie ale mixului energetic”.

”Ele vor rămâne astfel în următorii ani”, a declarat el, fără să evoce previziunile agenției sale, care anunța în 2023 un vârf al cererii de energie fosilă până în 2030.

El a subliniat de asemenea că ascensiunea energiilor slab carbonatate naște ”o nouă provocare”, și anume aprovizionarea cu metale critice indispensabile tranziției energetice, care se află în principal în China.

La peste 40 de ani după primul șoc petrolier, ”ultimii ani ne-au arătat că securitatea energetică nu trebuie să fie luată ca dată”, a continuat el.

”Europa nu mai trebuie să fie niciodată într-o poziție în care Rusia să creadă că ne poate șantaja cu energia”, a subliniat premierul britanic Keir Starmer.

Robineții gazelor naturale rusești au fost închiși treptat după invazia Ucrainei, în 2022.

Europa și-a diversificat ulterior aprovizionările, însă a devenit foarte dependentă de gazele lichefiate trimise cu vaporul din Rusia, al doilea furnizor al său după Statele Unite.

”FANTASMĂ”

Independența Europei înseamnă ”energii curate și porduse local”, a subliniat președinta Comisiei Europene (CE) Ursula van der Leyen, care urmează să prezinte, la 6 mai, ”o foaie de drum și măsuri concrete vizând să pună capăt în mod treptat” importurilor de carburi fosile rusești.

Împotriva unor amenințări persistente, Fatih Birol a preconizat trei ”reguli de aur”: ”diversificarea” surselor de energie, ”previzibilitatea” politicilor și ”cooperarea” între state.

Nou ajutor anunțat pentru prosumatori - Bateriile de stocare pentru sistemele fotovoltaice, acoperite CITEȘTE ȘI Nou ajutor anunțat pentru prosumatori - Bateriile de stocare pentru sistemele fotovoltaice, acoperite

Investițiile în energie sunt cel mai adesea uriașe și gândite pe termen lung. Or ”dacă politicile nu sunt previzibile”, ele creează ”incertitudini”, iar în acest fel ”o problemă majoră investitorilor”, a subliniat el.

Fatih Birol și ministrul britanic al Energiei Ed Miliband au îndemnat de asemenea la ”multilateralism”, în contextul în care Donald Trump intenționează să retragă Statele Unite din Acordul de la Paris și din mai multe instanțe ONU.

În mod neașteptat, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEP) a salutat miercuri acest summit, apreciind drept ”pozitiv să vadă că AIE recentrându-se asupra securității energetice”, ”obiecticul (său) fundamental”.

Acest cartel, care a catalogat ieșirea din energiile fosile drept o ”fantasmă”, reproșează acestei agenții a OCDE, din care fac parte țările dezvoltate, de faptul că promovează scenarii ”nerealiste” ale neutralității carbonului.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
energie