GAZE Fluxuri record din România către Ungaria. Rata de utilizare: 100%

GAZE Fluxuri record din România către Ungaria. Rata de utilizare: 100%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 sep 2024

Ungaria a importat în luna iulie un volum record de gaz via România, o mare parte din acesta fiind gaz rusesc, transportat prin Turk Stream, dar și gaz din producția internă a companiilor românești, care, în absența unui consum intern ridicat și în condițiile unui grad de umplere a depozitelor semnificativ, au fost nevoite să livreze în exterior o parte din producție, relevă datele analizate de Profit.ro.

“În Iulie, fluxurile de gaze dinspre România au atins un nivel record, funcționând la capacitate tehnică maximă. Media zilnică a depășit cu 3% livrările din iunie (însumând 2.291 GWh) și a fost cu 17% mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Rata de utilizare pentru produsele de capacitate anuală (2.135 GWh) și trimestrială (307 GWh) rezervate a fost de 100%. Nu au fost înregistrate exporturi”, precizează reglementatorul maghiar al pieței, MEKH.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO ANPC a închis un restaurant din Eforie Nord CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a închis un restaurant din Eforie Nord
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În luna iulie, în România au intrat aproximativ 70 GWh/zi prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, și 78 GWh/zi au fost exportați prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanadpalota.

O cantitate similară, de 75 GWh/zi, au fost reexportată de Ungaria către Ucraina. O parte din aceasta a fost la rândul său reexportată de Ucraina către Slovacia, restul fiind probabil înmagazinată.

România a depășit, marți dimineață, pragul de 3 miliarde metri cubi de gaze depozitate, reprezentând 94,3% din capacitatea de înmagazinare totală, o cantitate cu 186 milioane de metri cubi mai mare decât cea înmagazinată la aceeași dată a anului trecut, conform analizei Profit.ro.

România înmagazinează în prezent aproximativ 100-110 GWh/zi, în acest ritm depozitele urmând a se umple în mai puțin de 20 de zile.

VIDEO Hagi deschide un hotel, pentru Academie CITEȘTE ȘI VIDEO Hagi deschide un hotel, pentru Academie

Consumul intern extrem de redus, de doar 125-130 GWh/zi în timpul săptămânii și 105-110 GWh/zi în weekend, la o producție curentă de aproximativ 250 GWh. Pe lângă consumul casnic redus pe perioadă de vară, un alt element care cântărește greu pe partea de cerere este închiderea, începând cu 1 august, a celui mai mare consumator autohton, Azomureș.

Combinatul fusese redeschis la 50% din capacitate la finalul lunii iunie, consumul intern de gaze fiind majorat la acea dată cu un milion de metri cubi pe zi, peste 10,5 GWh/zi. Azomureș se închisese la începutul lunii decembrie în special din cauza prețului mare al gazelor.

După umplerea depozitelor, în absența unei creșteri spectaculoasă a consumului intern, improbabilă, producătorii români vor fi nevoiți să-și majoreze exporturile, pe lângă închiderea zăcămintelor în vederea efectuării de lucrări de mentenanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
export
ungaria
ucraina
înmagazinare