Marea Britanie își propune să oprească poluarea apelor, prin sancțiuni mai dure și reglementări mai stricte

Marea Britanie își propune să oprească poluarea apelor, prin sancțiuni mai dure și reglementări mai stricte
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 sep 2024

Marea Britanie va stabili o nouă legislație pentru a opri companiile de apă care deversează ape uzate în râuri și mări, introducând pedepse mai dure, inclusiv închisoare pentru șefi, și acordând noi puteri autorităților de reglementare, conform Reuters.

Deversările de ape uzate din Marea Britanie au atins un nivel record în 2023, amplificând furia publicului față de starea râurilor murdare ale țării și față de companiile private responsabile de poluare, cum ar fi cel mai mare furnizor al țării, Thames Water.

Urmărește-ne și pe Google News
”O declarație de faliment”: Sindicatele atacă Volkswagen CITEȘTE ȘI ”O declarație de faliment”: Sindicatele atacă Volkswagen
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Guvernul, care a fost ales în iulie, a promis că va forța industria să se îmbunătățească, de exemplu, prin acordarea, pentru autoritatea de reglementare în domeniul apelor, a dreptului de a interzice bonusurile pentru șefii companiilor, scrie News.ro.

„Acest proiect de lege este un pas major înainte în reforma noastră mai largă de a redresa sistemul de apă deteriorat”, a declarat ministrul mediului Steve Reed într-un comunicat.

„Sub acest guvern, directorii din domeniul apei nu își vor mai umple propriile buzunare în timp ce aruncă această mizerie”, a adăugat el, în contextul în care au existat critici potrivit cărora patronii companiiloor din domeniu au primit bonusuri, în pofida creșterii poluării prin intermediul canalizării.

Directorul executiv al Thames Water, Chris Weston, a primit un bonus de 195.000 de lire sterline a începutul acestui an, de exemplu.
Ministrul a spus că va oferi mai multe detalii despre planurile sale pentru apa din Marea Britanie într-un discurs de joi, inclusiv modernizarea infrastructurii de canalizare, despre care companiile spun că este necesară din cauza populației în creștere și a schimbărilor climatice.

Nivelul de investiții necesar pentru a stimula această infrastructură și cât de mult din aceasta ar trebui plătită printr-o creștere a facturilor consumatorilor se află la originea unui dezacord între autoritatea de reglementare a apei Ofwat și furnizori.

Presat de mult timp, Unilever iese din Rusia CITEȘTE ȘI Presat de mult timp, Unilever iese din Rusia

Conform noii legislații propuse, Agenția de Mediu va avea mai multe posibilități de a formula acuzații penale împotriva directorilor, plus amenzi severe și automate pentru infracțiuni.

Companiile de apă vor trebui, de asemenea, să introducă o monitorizare independentă a fiecărei ieșiri de canalizare, iar companiile vor trebui să publice planuri anuale de reducere a poluării.

Potrivit The Guardian, patronii companiilor de apă din Anglia și Țara Galilor ar putea fi condamnați la până la doi ani de închisoare pentur încălcarea reglementărilor referitoare la deversarea apelor uzate, conform legislației propuse de guvernul laburist.

În momentul de față, directorii generali ai companiilor de apă se confruntă cu amenzi pentru nerespectarea investigațiilor Agenției de Mediu (EA) și Inspectoratului Apei Potabile (DWI), dar au existat doar trei astfel de amenzi de la privatizare, în urmă cu trei decenii.

Funcționarii publici de la Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) le-au declarat miercuri jurnaliștilor că intenționează să înăsprească regulile de conformitate pentru a forța companiile să predea rapid datele privind canalizarea și că pedeapsa maximă pentru ascunderea  acestor informații sau pentru refuzul de a le furniza ar putea fi de doi ani de detenție.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
poluare
apa