EXCLUSIV Enel intră și pe furnizare de gaze naturale, concurența în energie se ascute ca urmare a liberalizării

EXCLUSIV Enel intră și pe furnizare de gaze naturale, concurența în energie se ascute ca urmare a liberalizării
scris 29 apr 2016

Furnizorii de curent electric Enel Energie și Enel Energie Muntenia, subsidiare românești ale grupului italian de utilități omonim, au obținut, la jumătatea acestei luni, și licențe de furnizare de gaze naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. De anul trecut, tarifele reglementate la gaze pentru clienții noncasnici au fost complet eliminate și se vorbește tot mai insistent despre eliminarea în avans și a celor pentru populație, mai ales după ce gazele de import au ajuns să fie mai ieftine decât cele de producție internă.

Oficialii Enel au confirmat informația. "Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților noștri, ne concentrăm pe extinderea portofoliului de produse și servicii. Odată cu acordarea licenței de furnizare de gaze naturale, clienții noștri vor putea în curând să acceseze o nouă gamă de oferte, care le vor simplifica viața de zi cu zi", a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al celor două companii, Michele Grassi.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că Enel a lansat de curând și o primă ofertă dedicată clienților activi în mediul online, E-Light, deschizând și un prim punct de vânzare în Cluj-Napoca.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondul de Garantare a Asiguraților va iniția plățile către creditorii de asigurări ai Astra CITEȘTE ȘI Fondul de Garantare a Asiguraților va iniția plățile către creditorii de asigurări ai Astra

În plus, Enel Energie și Enel Energie Muntenia vor să-și actualizeze sistemele informatice prin care își gestionează raporturile cu consumatorii de energie, pentru creșterea gradului de satisfacție al acestora și pentru a nu pierde clienți în favoarea concurenței în urma liberalizării pieței, cele două companii fiind dispuse să plătească cumulat în acest scop aproape 19 milioane lei.

Astfel, Enel a lansat o licitație internațională pentru achiziționarea de servicii informatice și servicii conexe, constând în implementarea de soluții de management al relațiilor cu clienții de tip SAP ISU, specifice companiilor de utilități, și Salesforce. Valoarea estimată a contractului este de 18,95 milioane lei, TVA inclusă, iar data-limită de depunere a ofertelor este 3 iunie. Principalele aspecte vizate de proiectul de actualizare a sistemelor informatice ale Enel se referă la procesul de facturare a consumului de energie și de gestionare a contractelor semnate cu consumatorii.

"Liberalizarea pieței și competiția acerbă pentru clienți aduc cu sine nevoia de actualizare a sistemelor informatice, pentru a menține un avantaj tehnologic în fața competiției. În același timp, o concurență puternică poate să ducă la pierderea clienților din zonele de distribuție ale Enel. Pentru a atinge indicatori economici stabili, trebuie să diversificăm gama noastră de produse și servicii pe care le furnizăm pe piață clienților și să îmbunătățim calitatea serviciilor", se arată în introducerea caietului de sarcini al licitației.

Numărul șomerilor a scăzut cu 5.000 în martie, rata șomajului a ajuns la un nou nivel minim al ultimilor șase ani CITEȘTE ȘI Numărul șomerilor a scăzut cu 5.000 în martie, rata șomajului a ajuns la un nou nivel minim al ultimilor șase ani

Odată cu obținerea licenței de furnizare de gaze naturale, Enel devine jucător integrat pe piața locală retail de energie și va încerca să-și atragă baza de clienți din zona de electricitate și înspre segmentul de gaze.   

Enel Energie furnizează energie unui număr de 1,45 milioane de clienți din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița, iar Enel Energie Muntenia deservește 1,1 milioane de consumatori de curent electric din municipiul București și județele Ilfov și Giurgiu. În plus, italienii controlează în România și 3 operatori regionali de distribuție de energie electrică, Enel Distribuție Muntenia, Enel Distribuție Banat și Enel Dobrogea.

Ultimele date publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că, în 2014, Enel Energie a avut un profit net de aproape 130 milioane lei și o cifră de afaceri de 1,92 miliarde lei, iar Enel Energie Muntenia, un profit net de 46,76 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,83 miliarde lei.

Cristian Burci și alți doi inculpați în dosarul delapidării Romvag au recunoscut parțial acuzațiile CITEȘTE ȘI Cristian Burci și alți doi inculpați în dosarul delapidării Romvag au recunoscut parțial acuzațiile

De anul trecut, tarifele reglementate la gaze naturale pentru clienții noncasnici au fost complet eliminate și se vorbește tot mai insistent despre eliminarea în avans și a celor pentru populație, mai ales după ce gazele de import au ajuns să fie mai ieftine decât cele de producție internă. În plus, în prezent, cererea de gaze a consumatorilor casnici care au ales să renunțe la tariful reglementat și să negocieze prețul de livrare cu furnizorii de gaze naturale în condiții de piață liberă, eventual chiar schimbându-și furnizorul, are o pondere de sub 1% din totalul cererii de gaze a populației, bătălia furnizorilor pe segmentul clienților casnici fiind de-abia la început.

Recent, președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat că Autoritatea va cere Guvernului să nu majoreze de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei/MWh, prețul de achiziție al gazelor naturale de producție internă destinate consumatorilor casnici și CET-urilor, motivația fiind faptul că, în prezent, prețul de piață al gazelor din import a ajuns să fie mai mic decât cel reglementat al producției interne. El a adăugat că, în prezent, tocmai ca urmare a ieftinirii gazelor pe piețele externe, importurile de gaze au ajuns să aibă o pondere de 10% din consumul total de gaze al României.

Havrileț a mai spus că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a prețurilor la gaze pentru populație, respectiv pentru eliminarea tarifului reglementat pentru consumatorii casnici, existând chiar riscul ca menținerea unui preț reglementat mai mare decât cel din piață să fie considerat ajutor de stat pentru producătorii români de gaze.

În prezent, 127 de companii dețin licență de furnizare de gaze naturale. Piața este dominată însă de jucătorii mari. Astfel, potrivit datelor ANRE, la finalul anului trecut, furnizorii E.ON Energie și GDF Suez Energy (actualmente Engie) controlau cumulat peste 88% din piața reglementată. Pe segmentul liberalizat, concurența este, firesc, mai mare, cei mai importanți furnizori fiind Romgaz (25,55%), Engie (21,87%), OMV Petrom Gas SRL (14,70%) și E.ON Energie (14,59%).

Doar 10% din grupurile de companii ce activează în România sunt controlate pe plan local, restul sunt multinaționale CITEȘTE ȘI Doar 10% din grupurile de companii ce activează în România sunt controlate pe plan local, restul sunt multinaționale

Pe zona de electricitate, pe piața cu amănuntul sunt activi un număr de 86 de furnizori de energie electrică, printre care 5 furnizori de ultimă instanță (Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Electrica Furnizare, CEZ Vânzare, E.ON Energie) și 14 producători de energie electrică care au și licență de furnizare de energie pe piața retail, restul fiind traderi pe bursa de energie OPCOM.

De la 1 ianuarie 2007, consumatorii de energie au căpătat dreptul de a-și schimba furnizorul de electricitate, însă procesul a devenit mai facil și mai limpede din 2012, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a energiei electrice și gazelor naturale. Piața de energie pentru clienții industriali a fost liberalizată complet începând cu 2014, iar procesul de dereglementare progresivă pentru clienții casnici este programat să fie finalizat în 2018.

Potrivit calendarului oficial prevăzut de legislația în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, gradul de liberalizare al pieței consumatorilor casnici de energie a fost majorat cu 20%. Mai precis, ponderea energiei achiziționate de pe piața liberă în totalul consumului clienților casnici a fost majorată de la 50% la 60%.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel energie
enel muntenia
enel energie muntenia
enel distributie
factura energie electrica
tarif energie electrica
anre
furnizare gaze naturale
dereglementare gaze naturale
tarif reglementat gaze naturale
liberalizare gaze naturale
schimbare furnizor energie electrica
schimbare furnizor gaze naturale