Emiratele Arabe Unite au finalizat prima centrală nucleară din lumea arabă

Emiratele Arabe Unite au finalizat prima centrală nucleară din lumea arabă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2024

Emiratele Arabe Unite au anunțat finalizarea primei centrale nucleare din lumea arabă, numind-o „un pas semnificativ”, scrie publicația Arab News Centrala nucleară Barakah din Abu Dhabi va produce 40 de terawați-oră de energie electrică anual după ce al patrulea și ultimul său reactor va intra în funcțiune comercială, a anunțat Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), deținută de stat, într-un comunicat.

Centrala va genera 25% din necesarul de energie electrică din EAU, unde aerul condiționat este omniprezent și reprezintă aproape echivalentul consumului anual al Noii Zeelande, a spus ENEC. Centrala va alimenta companii, inclusiv Abu Dhabi National Oil Company, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, Emirates Steel și Emirates Global Aluminium, a transmis ENEC, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Barakah, care înseamnă „binecuvântare” în arabă, a început operațiunile în 2020, când primul dintre cele patru reactoare ale sale a intrat în funcțiune. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat, de asemenea, că intenționează să construiască reactoare nucleare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
TABEL Piața liberă a sărit în ajutorul șoferilor, anulând scumpirea carburanților cauzată de majorarea accizelor de la 1 iulie. Peste jumătate din prețul benzinei este confiscat de stat CITEȘTE ȘI TABEL Piața liberă a sărit în ajutorul șoferilor, anulând scumpirea carburanților cauzată de majorarea accizelor de la 1 iulie. Peste jumătate din prețul benzinei este confiscat de stat

Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed, a salutat finalizarea centralei Barakah, numind-o un „pas semnificativ în călătoria către emisii zero net”. „Vom continua să acordăm prioritate securității energetice și sustenabilității în beneficiul națiunii noastre și al poporului nostru de astăzi și de mâine”, a subliniat el într-o postare pe platforma de socializare X.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, centrala „va trebui să fie dezasamblată la sfârșitul duratei sale de viață, în aproximativ 60-80 de ani”.

Emiratele Arabe Unite, care sunt formate din șapte emirate, inclusiv capitala Abu Dhabi și centrul economic Dubai, sunt unul dintre cei mai mari producători de petrol din cartelul OPEC. Țara a fost construită în mare parte bazându-se pe petrol, dar cheltuie miliarde pentru a dezvolta suficientă energie regenerabilă pentru a acoperi jumătate din nevoile sale până în 2050. Anul trecut, a găzduit discuțiile COP28 ONU privind schimbările climatice, care au dus la un acord de „tranziție” de la combustibilii fosili. Emiratele Arabe Unite se află peste Golful Iranului, care are o centrală nucleară construită de Rusia în afara orașului de coastă Bushehr, precum și un program controversat de îmbogățire a uraniului.

Emiratele Arabe Unite au precizat în mod repetat că ambițiile nucleare ale statului sunt în „scopuri pașnice” și au exclus dezvoltarea oricărui program de îmbogățire sau tehnologii de reprocesare nucleară. Țara folosește centrale alimentate cu gaz pentru a asigura o mare parte din necesarul de electricitate, dar are și una dintre cele mai mari centrale solare din lume în afara Abu Dhabi.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala nucleara
emiratele arabe unite