Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, vrea să contracteze "preventiv"un credit bancar în valoare de 400 milioane lei pe 5 ani, cu care să achite o parte din datoriile restante față de Romgaz, suma rămasă urmând să fie utilizată sub formă de capital de lucru.
"Continuăm negocierile cu Romgaz pentru eșalonarea datoriilor restante, care se ridică în prezent la circa 360 milioane lei, dar am decis să contractăm și acest credit, preventiv. Din acest împrumut vrem să plătim o parte din datorii, iar restul să fie capital de lucru. În acest fel, plătind o parte din datorii, vrem să ne asigurăm condiții mai favorabile de reeșalonare", a declarat pentru Profit.ro directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.
Anunțul de organizare a unei licitații de către ELCEN pentru contractarea unui împrumut bancar în valoare de 400 milioane lei a fost publicat marți, 19 ianuarie. Miercuri, 20 ianuarie, expiră termenul dat de Romgaz până la care ar trebui semnată convenția de eșalonare a datoriilor ELCEN față de Romgaz, convenție care trebuie să conțină ipotecarea unor active ale ELCEN de la termocentrala CET Progresu în favoarea producătorului de gaze și este condiția pusă de acesta pentru a continua să livreze gaze la ELCEN și după 1 februarie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Trebuie semnat un nou contract de furnizare gaze până la sfârșitul lunii
Romgaz a prelungit, pe 31 decembrie 2015, contractul actual de livrare de gaze naturale cu Electrocentrale București până pe 31 ianuarie 2015, însă pentru semnarea unui nou contract, pe termen mai lung, producătorul de gaze a solicitat ELCEN garanții suplimentare.
AGA de la ELCEN de la jumătatea lunii decembrie a aprobat constituirea de ipoteci de rangul I în favoarea Romgaz pe mai multe active ale producătorului de energie termică de la CET Progresu, însă acestea acopereau doar datoriile restante ale ELCEN față de producătorul de gaze, cifrate atunci la circa 300 milioane lei.
"Pentru semnarea noului contract comercial, care să acopere întregul an gazier, până pe 30 septembrie 2016, este nevoie de noi garanții pentru plata livrărilor. Vom ipoteca în favoarea Romgaz active ale ELCEN fie tot de la CET Progresu, fie de la CET Sud sau CET Grozăvești, suntem încă în discuții. Aceste garanții noi trebuie aprobate de CA-urile reunite ale celor 2 companii, iar ulterior de o nouă AGA extraordinară de la ELCEN și nu a fost timp pentru asta. După ce se aprobă și aceste garanții noi, vom semna cu Romgaz convenția de eșalonare a datoriilor, pe 3 ani, cu 1 an de grație", declara Nicolaescu, pentru Profit.ro, pe 31 decembrie 2015.
CITEȘTE ȘI Ucraina triplează tarifele pentru transportul gazelor rusești spre UENegociere accelerată, din nevoie urgentă de bani
Potrivit anunțului ELCEN, producătorul de energie termică vrea să contracteze un credit de 400 milioane lei pe 5 ani, costul total al împrumutului fiind estimat la 83,16 milioane lei. Se acceptă și oferte în asociere. Termenul-limită de trimitere a ofertelor este 3 februarie, care este și data de deschidere a acestora.
"Tipul procedurii este negociere accelerată, datorită necesității asigurării urgente a rersurselor pentru eliberarea cash-flow-ului, ca urmare a înregistrării de datorii către furnizorii de combustibil, către bugetul de stat etc. Menționăm că, în anul 2015, au fost organizate 3 proceduri, care au fost anulate din lipsă de ofertanți", se precizează în anunțul ELCEN.
În ultimii ani, ELCEN a contractat credite în valoare totală de 550 milioane lei pentru achiziția combustibililor necesari funcționării centralelor sale, respectiv 300 milioane lei în total în 2011 și 2012 de la CEC Bank, 50 milioane lei în 2013 de la Piraeus Bank și 200 milioane lei în 2014 de la Alpha Bank.
CITEȘTE ȘI Iranul anunță majorarea exporturilor de petrol, la doar câteva ore de la ridicarea sancțiunilorBlocaj financiar în lanț
Atât ELCEN, cât și Romgaz au ca acționar majoritar Ministerul Energiei, care controlează 97,5%, respectiv 70% din capitalul celor două companii. În plus, Romgaz este acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din titluri.
ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET și, implicit, tăierea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. Principala cauză a restanțelor ELCEN la plata gazelor furnizate de Romgaz o reprezintă datoriile neplătite ale RADET față de ELCEN pentru energia termică livrată.
La rândul său, RADET dă vina pe Primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație. Din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor, RADET a acumulat față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei.
ELCEN a convocat, de altfel, o AGA pe 25 ianuarie 2016 pentru a aproba contractarea serviciilor unei case de avocatură în scopul de a da în judecată Primăria Capitalei pentru neachitarea subvențiilor, dar și angajarea unui consultant pentru soluționarea blocajului financiar dintre ELCEN și RADET și a problemei alimentării cu energie termică a Bucureștiului.