Decizia de listare la Bursă a Societății Naționale a Sării a fost amânată

Decizia de listare la Bursă a Societății Naționale a Sării a fost amânată
scris 19 ian 2016

Adunarea generală a acționarilor Societății Naționale a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei cu 51% din acțiuni și la care Fondul Proprietatea deține 49% din capital, a amânat, săptămâna trecută, pentru o ședință AGA ulterioară, aprobarea listării la Bursă a companiei, prin vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de FP. Deși decizia a fost luată în unanimitate de către cei doi acționari, FP a transmis, marți, că a votat pentru amânare doar pentru a evita "răul mai mare" al respingerii listării de către Ministerul Economiei și a sugerat că noul ministru Costin Borc nu a avut curaj să aprobe cotarea la BVB a Salrom. 

Decizia de joia trecută de amânare a deciziei cu privire la listarea Salrom a fost luată în unanimitate de către cei doi acționari. Potrivit hotărârii, decizia a fost luată de acționari după ce aceștia au constatat că un raport al Consiliului de Administrație, prezentat în AGA, cu privire la costurile de listare care ar urma să fie suportate de Salrom și care aviza pozitiv demararea procedurilor de pregătire a IPO-ului, a fost semnat doar de către unul dintre administratorii societății, reprezentant al Fondul Proprietatea în CA, și nu de întreg Consiliul.

Urmărește-ne și pe Google News

"Amână discutarea acestui subiect pentru o ședință AGA ulterioară, ca urmare a celor prezentate la punctul 5 al ordinii de zi, precum și a faptului că o decizie cu privire la inițierea demersurilor necesare admiterii la tranzacționare a societății pe piața de capital din România trebuie să fie bine fundamentată, iar societatea trebuie să fie pregătită, inclusiv statutar și organizatoric, pentru acest demers", au decis, în unanimitate, acționarii Salrom. La punctul 5 al ordinii de zi a AGA figura prezentarea raportului societății cu privire la cheltuielile de listare la bursă care vor trebui suportate de aceasta, precum și cu privire la încadrarea acestor cheltuieli în bugetul Salrom. Ca documente propriu-zise au fost prezentate trei decizii ale CA al Salrom, din octombrie și noiembrie anul trecut, o adresă a FP din septembrie 2015, precum și o notă întocmită de Simona Fătu, reprezentant al FP în CA al Salrom, din noiembrie 2015.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Urdăreanu s-a retras din fruntea UTI, fiind înlocuit de șeful departamentului juridic al grupului CITEȘTE ȘI Urdăreanu s-a retras din fruntea UTI, fiind înlocuit de șeful departamentului juridic al grupului

Fondul Proprietatea spune că "a ales răul cel mai mic"

"Având în vedere faptul că această notă este întocmită și asumată prin semnătură doar de doamna Simona Fătu în calitate de membru al Consiliului de Administrație al societății și că paragraful final al acestei note face referire la <Consiliul de Administrație avizează pozitiv demararea procedurilor de pregătire a ofertei publice inițiale de acțiuni prin vânzarea unui pachet de acțiuni deținut de acționarul minoritar Fondul Proprietatea>, însă în tot cuprinsul documentelor înaintate către AGA (deciziile Consiliului de Administrație) nu se regăsește avizul favorabil al Consiliului de Administrație cu privire la acest subiect", acționarii Salrom au decis în unanimitate amânarea discutării aprobării listării la Bursă a companiei.

Ulterior, marți, Fondul Proprietatea a transmis că de fapt a votat în favoarea listării, dar Ministerul Economiei, acționarul majoritar, a solicitat încă o amânare a deciziei, pentru a obține clarificări suplimentare din partea companiei.

"Din moment ce Fondul a făcut mereu eforturi să fie cooperant și să aibă o abordare constructivă, în special în cazul unei subiect atât de important precum listarea, a trebuit să acceptăm amânarea adoptării unei decizii într-o AGA viitoare, față de alternativa respingerii listării de către Minister, care era a doua opțiune în mandatul pentru AGA, în condițiile în care reprezentantul Fondului Proprietatea nu era de acord cu amânarea acestei decizii", se arată într-o declarație a managerului FP, Greg Konieczny.

Acesta a adăugat că decizia de listare va fi doar un prim pas în procesul de pregătire a ofertei publice inițiale, care, în opinia FP, are numeroase avantaje pentru Salrom și acționarii săi.

China anunță pentru anul trecut cel mai slab ritm de creștere economică din ultimii 25 de ani CITEȘTE ȘI China anunță pentru anul trecut cel mai slab ritm de creștere economică din ultimii 25 de ani

Sugerează că noul ministru nu a avut curaj

"Având în vedere schimbările recente de pe scena politică, sperăm că singurul motiv pentru această nouă amânare a fost faptul că noul ministru, domnul Costin Borc, se află în funcție de prea puțin timp pentru a putea lua această decizie. Fondul Proprietatea îl încurajează pe ministrul Borc să susțină această listare din moment ce este una dintre cele mai bune si facile decizii pe care le poate lua pentru a transforma Salrom într-una dintre cele mai cunoscute companii din industria europeană a sării, un lucru binemeritat de către România", a mai spus Konieczny. Ministrul Borc nu a putut fi contactat până la publicarea acestui material.

În septembrie anul trecut, acționarul majoritar al Salrom, Ministerul Economiei, a votat în AGA împotriva propunerii de listare la Bursă a companiei, propunere înaintată de către Fondul Proprietatea.

"Reprezentantul ministerului a avut mandat să voteze în AGA împotriva propunerii de listare a Salrom. Vrem să păstrăm această societate cu importanță strategică în proprietatea statului", declara, pentru Profit.ro, ministrul Economiei de la acea dată, Mihai Tudose.

Ministrul menționa că, în cazul în care Fondul Proprietatea ar fi urmat să facă o ofertă de vânzare a acțiunilor pe care le deține la Salrom, fie a întregii participații, fie a unei părți din aceasta, exista inclusiv posibilitatea legală ca respectivul pachet de acțiuni să fie răscumpărat ca atare chiar de către Societatea Națională a Sării, nu de către Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Salrom.

UniCredit și EximBank, interesate să finanțeze capitalul de lucru al Poștei cu 60 milioane de lei CITEȘTE ȘI UniCredit și EximBank, interesate să finanțeze capitalul de lucru al Poștei cu 60 milioane de lei

FP a reevaluat Salrom în creștere cu 24%

Mihai Tudose făcea această precizare ca replică la un comunicat al Fondului Proprietatea de la acea dată în care FP atrăgea atenția că, potrivit OG 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului îi este interzis să achiziționeze acțiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom.

Salrom a încheiat anul 2014 cu un profit net de 24,53 milioane lei, în scădere cu 42,6% față de 2013, și o cifră de afaceri de 277,37 milioane lei, cu 7,3% mai mică decât în anul precedent. Numărul mediu de salariați al societății s-a redus cu 3,4%, de la 1.813 la 1.751. Din datele Ministerului Finanțelor Publice rezultă că, la finalul anului trecut, Salrom deținea lichidități de circa 19,89 milioane lei, plus creanțe de încasat de aproximativ 64,13 milioane lei.

La finalul anului trecut, FP și-a reevaluat participația de 49% din capitalul Salrom în creștere cu peste 24% (34,53 milioane lei) față de 31 decembrie 2014, de la 142,88 milioane de lei la 177,41 milioane lei.

În februarie anul trecut, statul și-a a numit noi reprezentanți în Consiliul de Administrație al Salrom, respectiv pe Mircea Popescu, fost vicepreședinte al Curții de Conturi, care este și președinte al CA, pe Cristian Socol, consilier al premierului de atunci, Victor Ponta, și pe Alexandra Pană, consilier în cadrul Ministerului Economiei. Reprezentanții FP în CA sunt Simona Fătu și Dan Valentin Gheorghe.

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea nationala a sarii
salrom
ministerul economiei
fondul proprietatea
costin borc