Desant al companiilor grecești pe piața de energie din România: După PPC pe piața de electricitate, o altă mare companie elenă a devenit important furnizor pe cea de gaze

Desant al companiilor grecești pe piața de energie din România: După PPC pe piața de electricitate, o altă mare companie elenă a devenit important furnizor pe cea de gaze
Florin Rusu
Florin Rusu
scris vineri, 01:28

După ce Public Power Corporation (PPC) a devenit unul din cei mai importanți jucători pe piața de electricitate din România, rezultat al preluării activelor Enel, și cealaltă mare companie energetică din Grecia, Mytilineos, și-a făcut apariția pe piața autohtonă, însă pe cea de gaze. Până în prezent, grecii de la Mytilineos au fost prezenți în România doar pe piața de producție a energiei regenerabile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De altfel, la începutul acestui an, cum a anunțat atunci Profit.ro, cele 2 importante companii grecești, Mytilineos și PPC, au semnat un acord strategic care vizează aproximativ 90 de proiecte fotovoltaice deținute de grupul grec Mytilineos, inclusiv în România. Proiectele sunt amplasate în România (cu o capacitate de 516 MW), Italia (503 MW), Bulgaria (500 MW) și Croația (445 MW), fiind aflate în diferite stadii de dezvoltare. Acordul, prezentat de experți drept un "Mega Deal", în valoare de 2 miliarde euro, este cel mai mare acord economic încheiat vreodată în istorie între companiile grecești.

Mytilineos a fost în luna aprilie, ultima lună cu date disponibile, analizate de Profit.ro, cel de-al patrulea furnizor angro de gaze pe piața din România, cu excepția producătorilor interni (în principal Romgaz, OMV Petrom și BSOG).

Ministerul Mediului: Hidrocentrala de la Răstolița - prima construită de la zero după Revoluție. Proiectul, o investiție de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Ministerul Mediului: Hidrocentrala de la Răstolița - prima construită de la zero după Revoluție. Proiectul, o investiție de 200 de milioane de euro, este derulat de Hidroelectrica

Cota de piață a Mytilineos a fost în aprilie de 6,21%, compania greacă fiind depășită doar de companiile de trading ale Engie (cotă de piață - 34,97%), MET (cotă de piață - 12,21%) și RWE (cotă de piață 6,5%).

Gazul furnizat este, evident, de import și provine, foarte probabil, din terminalele de gaz natural lichefiat din Grecia, unde Mytilineos are rezervate cele mai importante capacități.

BNR a întrebat companiile românești cum se mai simt CITEȘTE ȘI BNR a întrebat companiile românești cum se mai simt

Ar putea însă avea ca sursă de proveniență și Rusia sau Azerbaidjan.

Desant al companiilor grecești pe piața de energie din România: După PPC pe piața de electricitate, o altă mare companie elenă a devenit important furnizor pe cea de gaze

Într-o prezentare a companiei de anul trecut, aceasta precizează că „exploatează toate opțiunile viabile de aprovizionare cu gaze naturale disponibile pe piața din Grecia. Acestea sunt terminalul de regazificare GNL al Revithoussa (cu capacități rezervate pe următorii câțiva ani), gazoductul care asigură importul de gaze din Rusia (TurkStream), precum și gazoductul prin care se importă gaze din Azerbaidjan (TAP)”.

Grupul Mytilineos este unul dintre cele mai importante din Grecia, având operațiuni în principal în energie și metalurgie.

ULTIMA ORĂ Circulația pe Valea Oltului va fi închisă timp de o lună pe timpul zilei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Circulația pe Valea Oltului va fi închisă timp de o lună pe timpul zilei

În România, activitatea grupului a fost concentrată în principal în domeniul dezvoltării și producției de energie regenerabilă.

În 2021, Mytilineos a semnat cu Enel Green Power două contracte pentru vânzarea unor proiecte de centrale fotovoltaice din Giurgiu și Teleorman.

În 2023, o divizie a grupului a semnat cu PPC Renewables, divizie a Companiei Publice de Electricitate a Greciei (PPC), un acord de principiu pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România.

Recent, Metka EGN, o subsidiară a grupului grec Mytilineos, a achiziționat 4 firme din România ce dezvoltă proiecte de parcuri fotovoltaice în Oltenia, de la foștii asociați români, italieni și olandezi ai acestora, și le-a revândut ulterior unui fond de investiții înregistrat în Luxemburg, pe 3 dintre ele practic imediat după ce le-a cumpărat.

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizori
gaze
import
mytilineos
ppc
grecia
românia