Germania schimbă modul în care este subvenționată energia regenerabilă

Germania schimbă modul în care este subvenționată energia regenerabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 20:06

Coaliția guvernamentală din Germania se pregătește să revizuiască modul în care este subvenționată energia regenerabilă, astfel încât producătorii vor primi un sprijin unic pentru investițiile lor, în loc de un preț garantat pentru energia electrică pe care o produc, potrivit unui document elaborat de Ministerul de Finanțe de la Berlin și consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

O modificare a modului în care sunt subvenționate investițiile ar reprezenta o schimbare semnificativă pentru piața de energie regenerabilă din Germania și ar face industria mai puțin dependentă de sprjinul guvernamental, arată Agerpres.

VIDEO Premieră - Prima investiție prin PNRR a unei companii energetice a statului român. Parc pentru producerea de energie verde CITEȘTE ȘI VIDEO Premieră - Prima investiție prin PNRR a unei companii energetice a statului român. Parc pentru producerea de energie verde

Potrivit documentului consultat de Reuters, operatorii ar urma să primească un grant unic pentru a-și construi capacitățile regenerabile dar vor fi nevoiți să își vândă electricitatea pe baza propriilor calcule de piață, ceea ce înseamnă riscuri financiare semnificativ mai mari.

“Obiectivul este acela de a transfera expansiunea noilor surse de energie regenerabilă spre subvenționarea costurilor cu investițiile”, se precizează în documentul menționat, care face parte din acordul convenit vineri de coaliția guvernamentală cu privire la bugetul pentru anul următor.

Primăria Capitalei prelungește contractul cu Compania de Iluminat CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei prelungește contractul cu Compania de Iluminat

Actualul regim de subvenționare, introdus în urmă cu aproximativ 24 de ani, a făcut mai ușor pentru companii să ia decizii de investiții și să obțină împrumuturi în condiții favorabile.

Prețul garantat timp de 20 de ani, la care producătorii de energie din surse fotovoltaice, eoliene și biomasă își vând electricitate în rețea, a impulsionat expansiunea energiilor regenerabile și autoritățile de la Berlin își propun ca, în 2030, energia regenerabilă să acopere 80% din necesarul de electricitate.

VIDEO Prima femeie care va ocupa postul de ministru de Finanțe al Marii Britanii CITEȘTE ȘI VIDEO Prima femeie care va ocupa postul de ministru de Finanțe al Marii Britanii

Reformele planificate, al căror calendar nu a fost pus încă la punct, fac parte din obiectivul Guvernului de la Berlin de a extinde energia regenerabilă fără subvenții, în viitor, și de a integra complet regenerabilele pe piața de energie.

Subvențiile pentru energia regenerabilă sunt criticate de mult timp de Partidul Liber Democrat (FDP), care insistă pe respectarea disciplinei bugetare, și ai căror reprezentanți susțin că o subvenție pe 20 de ani pentru energiile regenerabile nu se mai justifică în condițiile în care energia eoliană și cea fotovoltaică ar urma să devină dominante pe piața de energie din Germania.

FOTO Primăria Capitalei a cumpărat un bloc pentru locuințe sociale CITEȘTE ȘI FOTO Primăria Capitalei a cumpărat un bloc pentru locuințe sociale

Totuși, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că guvernul va testa diferite modele pentru modificarea regimului de subvenționare, care a fost criticată de industria energiei regenerabile precum și de alți membri ai coaliției guvernamentale.

“Trecerea radicală la subvenționarea costurilor cu investițiile riscă să provoace incertitudine pe piață și reticență la investiții, ceea ce ar pune semnificativ în pericol obiectivele ambițioase de extindere”, a apreciat Simone Peter, președinta asociației care face lobby pentru energia regenerabilă (BEE). 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
energie