Canicula schimbă mentalitatea românilor - la ce apelează pentru a scăpa de grija facturilor la curent și gaze. “În acest moment, consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă." Românii de la bloc, dezavantajați

Canicula schimbă mentalitatea românilor - la ce apelează pentru a scăpa de grija facturilor la curent și gaze. “În acest moment, consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă." Românii de la bloc, dezavantajați
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 20:00

Românii instalează de 3 ori mai multe panouri solare și pompe de căldură în 2024 față de anul trecut, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de caniculă. În contextul valurilor de caniculă și al creșterii constante a prețurilor la energie, tot mai mulți români caută soluții pentru a-și reduce costurile și pentru a scăpa de grija facturilor la energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

“Facturile la energie sunt tot mai mari, iar acest lucru pune presiune pe bugetele românilor. Ei resimt creșteri semnificative la facturi, clienții ne spun că plătesc mai mult nu doar că au crescut prețurile la energie, dar și pentru că a crescut consumul de energie pentru răcirea locuințelor din cauza caniculei.. În acest context, cererea pentru panouri solare s-a triplat, românii investind din fonduri proprii între 3.000 de euro și 15.000 de euro în dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

A fost semnat în România unul dintre cele mai mari contracte de energie eoliană din regiune CITEȘTE ȘI A fost semnat în România unul dintre cele mai mari contracte de energie eoliană din regiune

Dacă în trecut românii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 Kw în cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitări pentru 7-10 Kw și pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de căldură aer-apă pentru răcire pe timp de vară.

În județele București și județele Ilfov, Cluj, Constanța și Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice, arată datele Kilowat.

“În acest moment, consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă în ceea ce privește prețul energiei. Lipsa de corelare a prețurilor diferențiate pe intervale orare, astfel încât să fie mult mai apropiate de realitatea efectivă a pieței energiei, privează eforturile naționale de eficientizare energetică de ajutorul pe care consumatorii îl pot aduce prin adaptarea obiceiurilor de consum la situația reală a pieței, iar pe consumatori îi privează de anumite avantaje pe care le pot avea.

FOTO Alertă în România - Amenințare ce vizează utilizatorii de Android CITEȘTE ȘI FOTO Alertă în România - Amenințare ce vizează utilizatorii de Android

De exemplu, în aceste zile caniculare în timp ce energia se vinde aproape pe nimic la orele prânzului, ar fi de ajutor pentru sistemul energetic național ca și consumul să crească, dar ei folosesc instalațiile de aer condiționat cu reținere deoarece prețul este același. Dacă ar beneficia de un preț corelat cu prețul de bursă toată lumea ar putea ține aerele condiționate pornite și să se bucure de confort și racordare fără costuri”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Românii de la bloc, dezavantajați

În acest moment, românii care locuiesc la bloc au mai puține opțiuni decât ceilalți - pot monta pompe de căldură și pot instala doar centrale special concepute, de capacitate mică cu stocare, deoarece nu pot deveni prosumatori încă.

Măsuri dure împotriva vitezomanilor în Austria. Zeci de mașini confiscate CITEȘTE ȘI Măsuri dure împotriva vitezomanilor în Austria. Zeci de mașini confiscate

România are prețuri ridicate la energie, de 69 euro / MWh, comparativ cu prețurile energiei din Spania și Portugalia, care ajung și la 1 euro / MWh. Costurile energiei în țările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât și Portugalia au investit masiv în surse de producție a energiei verzi. Însă, prin investiții inteligente în infrastructură verde și tehnologii inovatoare, România poate reduce dependența de sursele tradiționale de energie, care sunt mult mai costisitoare și poluante.

De altfel, România are capacitatea și toate resursele pentru a face tranziția cât mai repede către energie regenerabilă și pentru a deveni o țară 100% verde. Astfel, în următorii 5 ani, țara noastră ar putea depăși Spania sau Portugalia în ceea ce privește producția de energie verde, spun reprezentanții Kilowat.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri solare
romania
energie