Monopolul regional de distribuție a energiei electrice Electrica Distribuție Transilvania Nord, controlat de Electrica SA, cu 78% din acțiuni, rămâne fără lichidități în ultimul trimestru al anului, în principal din cauza investițiilor în rețeaua de distribuție, și vrea să contracteze un credit pe termen lung în valoare 114 milioane lei, cu garanția companiei-mamă.
Din acest motiv, acționarii Electrica Distribuție Transilvania Nord au aprobat foarte recent achiziția unui împrumut pe termen lung în valoare de 114 milioane lei, în vederea "finanțării poziției deficitare a lichidității societății prognozată a apărea în perioada octombrie-decembrie 2016"", în principal datorită investițiilor în rețeaua de distribuție a energiei electrice", cu condiția aprobării acordului de remunerare prin care Electrica SA garantează împrumutul pe termen lung al filialei.
Astfel, Electrica SA a pus condiții pentru a garanta creditul, printre care aceea de a-i fi remunerată garanția. Este o practică curentă în operațiunile de garantare a împrumuturilor, instituțiile specializate în acest sens, cum ar fi FNGCIMM, încasând comisioane de la debitorii garantați.
CITEȘTE ȘI Obama: America va face saltul uriaș pe Marte până în 2030Ambii acționari ai Electrica Distribuție Transilvania Nord, respectiv acționarul principal Electrica SA și Fondul Proprietatea, care deține 22% din acțiunile societății, au votat pentru contractarea creditului de 114 milioane lei. Cel mai mare acționar al Electrica SA, societate listată la Bursa de Valori București, este statul român, prin Ministerul Energiei, cu circa 48% din acțiuni.
Într-o altă AGA a distribuitorului de energie, desfășurată în aceeași zi, la sediul central al companiei-mamă Electrica SA, a fost aprobat și acordul de remunerare prin care Electrica SA garantează împrumutul pe termen lung de 114 milioane lei al filialei Electrica Distribuție Transilvania Nord. Interesant este că, de la această a doua AGA, acționarul principal Electrica SA a lipsit, astfel că hotărârea de aprobare a acordului de remunerare a fost luată doar cu votul acționarului minoritar Fondul Proprietatea.
În ianuarie anul acesta, Electrica Distribuție Transilvania Nord a contractat o facilitate de credit de tip overdraft de la BCR, în vederea finanțării activității operationale și a refinanțării altor credite contractate de către filială de la alte bănci. Plafonul facilității de credit este de 150 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Borc, despre conversia creditelor: Este gravă situația în care cei care au luat credite în lei și plătesc ratele să fie defavorizați în fața celor cu vocea mai puternicăMonopolurile regionale de distribuție a energiei electrice se resimt de pe urma reducerii ample, în medie cu 12%, de la 1 ianuarie 2016, a tarifelor reglementate de distribuție percepute consumatorilor, reducere decisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și contestată în justiție de companii, fără succes deocamdată. Mai mult, de anul viitor, ANRE a înăsprit și condițiile de recunoaștere în tarife a investițiilor distribuitorilor. De exemplu, aceștia nu vor mai putea încărca facturile de electricitate ale consumatorilor cu costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor de distribuție.
Tarifele de distribuție ale filialei Transilvania Nord au fost reduse de ANRE cu 7,1% la joasă tensiune, 6,2% la medie tensiune și 5,5% la înaltă tensiune.
În primele 6 luni din acest an, veniturile cumulate din distribuția de energie ale celor 3 distribuitori din grupul Electrica SA - Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud și Electrica Distribuție Muntenia Nord – au scăzut cu 5% (62 milioane lei), de la 1,219 la 1,157 milioane lei, în principal ca urmare a reducerii veniturilor din această activitate la filialele de distribuție Transilvania Nord și Transilvania Sud.
CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile din Dubai au început construcția turnului care va deveni cea mai înaltă clădire din lumeElectrica Distribuție Transilvania Nord deservește circa 1,2 milioane de consumatori de energie din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bihor și Bistrița-Năsăud. Anul trecut, compania a obținut un profit net de 158,82 milioane lei, în creștere cu 66,6% față de 2014. Pentru anul acesta, Electrica Distribuție Transilvania Nord și-a bugetat un profit net în scădere cu circa 8% față de 2015, respectiv de 145,63 milioane lei. După primele 6 luni din 2016, compania a raportat un profit net de 48,71 milioane lei.
La finalul lunii martie, negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea pentru preluarea de către Electrica a participațiilor minoritare deținute de FP la filialele de distribuție Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord și Electrica Transilvania Sud, precum și la Electrica Furnizare, au eșuat pentru a doua oară consecutiv, cele două părți neînțelegându-se în continuare la preț.
Oferta Electrica SA a fost de 790 milioane lei, în timp pretențiile Fondului Proprietatea se ridicau la 875 milioane lei. Într-un document al Electrica din martie se arată că principalul motiv de dezacord a fost faptul că FP venea cu o evaluare a participațiilor sale la filialele de distribuție ale Electrica SA efectuată înainte de reducerea tarifelor de distribuție de către ANRE, reducere care ar fi trebuit, potrivit Electrica, să ducă la o reevaluare în jos a acestor participații și la diminuarea pretențiilor financiare ale FP.