Coeficientul de umplere în lacurile de acumulare - cea mai scăzută valoare din ultimii 8 ani

Coeficientul de umplere în lacurile de acumulare - cea mai scăzută valoare din ultimii 8 ani
scris astăzi, 13:53

Coeficientul de umplere al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare din România este de 62%, la momentul actual, cel mai scăzut din ultimii opt ani, conform informațiilor publicate de Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), pe pagina oficială de Facebook a instituției.

'Coeficientul de umplere actual al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, în scădere față de sfârșitul lunii noiembrie 2024 (68%) și considerabil mai mic față de aceeași perioadă din 2023 (80%). Coeficientul de umplere din prezent (de 62%) este cel mai scăzut din ultimii 8 ani. Comparativ, cel mai redus coeficient înregistrat în ultimii 15 ani a fost în 2011, când rezervele de apă au ajuns la doar 50%. Scăderea actuală a rezervei de apă este cauzată de lipsa precipitațiilor din perioada mai-decembrie 2024 și de reducerea cu 50% a aportului de apă din stratul de zăpadă în ultimii doi ani', subliniază sursa citată.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Knauf Insulation a început producția de vată minerală din sticlă în România, cea mai modernă unitate a companiei din Europa Centrală și de Est. Investiție de 140 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Knauf Insulation a început producția de vată minerală din sticlă în România, cea mai modernă unitate a companiei din Europa Centrală și de Est. Investiție de 140 milioane euro

Reprezentanții ANAR precizează că, în contextul acestor schimbări semnificative din punct de vedere climatic, se implementează măsuri strategice, inclusiv modernizarea a 13 baraje prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o investiție de 1,18 miliarde lei, scrie Agerpres.

'O parte dintre aceste lucrări hidrotehnice au ca utilitate principală alimentarea cu apă a populației (...) Aceste investiții vizează creșterea capacității de stocare a apei și adaptarea la schimbările climatice', se arată în postare.

Potrivit Administrației, în ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanțare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii), fiind astfel reabilitate și modernizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
lac de acumulare
apa