O analiză realizată de Vitol, unul dintre cei mai mari transportatori mondiali de produse petroliere, arată că cererea de petrol va atinge aproape 110 milioane de barili/zi, până la sfârșitul deceniului. După acest vârf, cererea va scădea treptat, ajungând la valori similare cu cele de acum, aproximativ 105 milioane de barili/zi, în 2040.
Datele prezentate în analiza companiei sunt diferite de cele ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care estimase o cerere maximă de 105,6 milioane de barili/zi, până în 2029. De asemenea, BP, o altă companie petrolieră importnată, anticipase o scădere a cererii până la aproximativ 91 de milioane de barili/zi, până în 2040, arată BiziDay.
Diferențele estimărilor arată, însă, provocările cu care companiile din domeniu se confruntă atunci când vine vorba de a face o prognoză pe termen lung pentru cererea de petrol. Aceasta situație este o urmare a incertitudinii în ceea ce privește adaptarea noilor tehnologii, precum vehiculele electrice sau combustibilii sustenabil pentru aviație.
De altfel, incertitudinea este generată și de modificările ce pot apărea la nivel politic. Perspectivele optimiste ale Vitol vin la doar câteva săptămâni după învestirea în funcția de președinte al SUA a lui Donald Trump, care a promis să crească producția de combustibili fosili. Compania a declarat că populația în creștere, avansul economic și urbanizarea vor susține cererea de petrol, în ciuda eforturilor de reducere a emisiilor de carbon prin trecerea la combustibili considerați curați.
Vitol a arătat că se așteaptă, totuși, la o scădere a consumului pentru unele produse petroliere, precum benzina. În acest sens, compania preconizează că cererea globală de benzină va scădea cu 4,5 barili/zi, până în 2040. Consumul scade deja în China, datorită extinderii sectorului vehiculelor electrice.
Impactul unor astfel de scăderi va fi minimizat, însă, de creșterea cererii de materiale plastice, realizate din produse petrochimice, și de intensificarea folosirii gazului petrolier lichefiat (GPL), în țările mai puțin dezvoltate. Astfel, cererea de petrol din industria petrochimică ar putea crește cu 6 milioane de barili/zi, până în 2040, iar consumul de GPL va crește cu 1,7 milioane de barili/zi.