Eurelectric, cea mai importantă organizație profesională a industriei energetice de pe continent, susține, într-o analiză remisă Profit.ro, că majorarea dramatică a exporturilor de energie electrică către Ucraina a avut doar o influență ″minoră″ asupra scumpirilor angro la curent electric din vară resimțite de piețele din Balcani, inclusiv de către cea românească.
″În vară, escaladarea prețurilor a fost rezultatul creșterii cererii regionale de energie pentru răcire în timpul valurilor de caniculă, căderii producției hidro și nucleare, înlocuită cu energie scumpă pe gaze naturale, capacităților limitate de interconectare și, cel mai important, lipsei de flexibilitate. Contrar celor afirmate de premierul Greciei în septembrie, creșterea exporturilor către Ucraina a avut doar un impact minor asupra prețurilor″, spune Eurelectric.
Pe de altă parte, așa cum a scris Profit.ro, reglementatorul maghia MEKH a negat în august orice indisponibilitate de linii de interconexiune și a făcut trimitere la deficitul de producție de energie eoliană și nucleară (în urma opririi repetate a uneia din cele 2 unități de la Cernavodă) din România, situație ″agravată de creșterea fluxurilor româno-ucrainene″.
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut în septembrie Uniunii Europene să răspundă de urgență la explozia prețurilor la electricitate în Europa Centrală și de Est, care, potrivit oficialilor de la Atena, era agravată de atacurile rusești asupra infrastructurilor energetice din Ucraina, care au obligat Kievul să-și majoreze amplu importurile, după distrugerea de capacități de producție de circa 9.000 MW.
De altfel, România, Bulgaria și Grecia au solicitat Comisiei Europene mai multe măsuri destinate eliminării ″segregării″ piețelor de energie din Europa de Est, unde prețurile angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni, inclusiv cu argumentul că povara sprijinului energetic acordat Ucrainei apasă disproporționat de mult pe țările estice.
Analiza Eurelectric vine la scurt timp după ce Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E) a decis majorarea, de la 1 decembrie 2024, a capacității cumulate de import de curent electric de la țările vecine din UE a Ucrainei și Republicii Moldova cu peste 23%, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.100 MW.
CITEȘTE ȘI Începe programul Rabla pentru tractoare. Cât va primi fiecare fermier și ce cheltuieli sunt eligibileEurelectric evidențiază că prețurile medii angro spot din Bulgaria, Croația, Grecia, România, Slovenia și Slovacia s-au redus între timp de la 120 euro/MWh în iulie-august la circa 90 euro/MWh în octombrie, în urma scăderii cererii cu aproximativ 12%, grație încetării caniculei, și creșterii producției hidro, nucleare și eoliene.
″Gradul de volatilitate al prețurilor în vara lui 2024 a fost mai mult decât dublu față de 2023. Cea mai mare volatilitate a survenit în orele de seară, când e vârf de consum, iar fotovoltaicele dispar din mixul energetic. În Grecia, de exemplu, solarul a fost înlocuit de energie scumpă pe gaze naturale, ceea ce a dus la creșterea prețurilor″, spune organizația.
CITEȘTE ȘI Eurostat: TABEL Salariile medii din România le-au depășit pe cele din Grecia, dar rămân la sub jumătate din media UEEurelectric mai susține că, luna aceasta, raporturile de prețuri Est-Vest s-ar fi inversat.
″Dacă în Europa de Sud-Est prețurile au scăzut, nu același lucru se poate spune despre Germania. Pe 6 noiembrie la ora 17:00, cotația spot în Germania a sărit la 820 euro/MWh (echivalentul a circa 4.100 lei/MWh – n.r.), din cauza scăderii masive a producției eoliene, la doar 0,2% din mix. Vecinii estici ai Germaniei au consemnat scumpiri similare″, scrie în analiză.
Însă și în România, în aceeași zi, prețul PZU a urcat până la 3.855 lei/MWh (cam 771 euro/MWh) la ora 18:00.