Unii furnizori au extras mai multe cantități de gaze din depozite în luna noiembrie decât era stabilit, ceea ce a dus la golirea mai rapidă a stocurilor pentru iarnă, arată rezultatele preliminare ale verificării realizate de Corpul de control al ministrului Energiei la Depogaz, după cum au declarat surse din Ministerul Energiei.
Mai departe, o decizie a Depogaz de a limita cantitățile care pot fi extrase din depozite a dus la importuri-record de gaze în ultima săptămână, dar și la explozia prețurilor pe bursă, scrie Hotnews.ro.
![FOTO Ucraina și Bulgaria au notificat România că își construiesc noi centrale nucleare. Bucureștiul poate avea obiecții legate de impactul lor transfrontalier asupra mediului](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21931778/1/cnu.jpg?width=151)
„Conform legislației din sector, furnizorii pot extrage din depozite doar cu 15% mai mult decât arată graficele deja stabilite. Din primele verificări, doi dintre cei mai mari furnizori din România, E.ON și Engie, au extras din depozite o cantitate mult mai mare în luna noiembrie. Aceștia au declarat că a fost mult mai frig în acea lună, însă diferențele sunt foarte mari și acum vrem să verificăm unde anume au fost folosite acele gaze extrase în plus. Suspiciunea este că ele ar fi fost exportate”, au precizat sursele menționate.
Reprezentanții E.ON România au precizat că au extras în noiembrie o cantitate de două ori mai mare decât era stabilit cu operatorul depozitelor. Ei au explicat că au luat această decizie întrucât temperaturile au fost foarte mici, iar gazul a fost folosit doar pentru consumatorii din România:
- „Cantitățile de gaze extrase de compania E.ON Energie România din depozite în luna noiembrie 2024 au totalizat circa 100 milioane de metri cubi, reprezentând aprox. 20% din totalul cantităților extrase de toți furnizorii pentru satisfacerea nevoilor clienților din portofoliu. Menționăm că stocul total inițial al E.ON Energie Romania a fost de aprox. 600 milioane metri cubi.
- Comparativ cu luna similara a anului trecut, în luna noiembrie a anului 2024 – conform înțelegerii între părți – cantitățile extrase au fost mai mari cu 50 milioane de metri cubi, în condițiile înregistrării unor temperaturi exterioare mult mai scăzute față de ultimii ani, ceea ce a condus la o majorare semnificativă a consumului.
Cu titlu informativ, pentru zona noastră principală de consum (partea de nord a țării), temperatura medie lunară în noiembrie 2024 a fost de 3,4 grade Celsius, cea mai scăzuta din ultimii 10 ani”.
„Toate cantitățile extrase din depozite au fost folosite pentru satisfacerea nevoilor de consum ale clienților de pe piața internă aflați în portofoliul companiei. De altfel, toate sursele de gaze ale noastre, atât cele cu livrare curentă cât și cele din depozit au avut ca unică destinație consumul clienților E.ON Energie România”, au mai spus responsabilii companiei.
![FOTO Vine un nou jucător major - Proprietarul Penny a lansat aducerea în România a BIPA, cea mai mare rețea de drogherii din Austria](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33215/21931702/1/bipa.jpg?width=151)
Aceștia au adăugat că în cursul lunilor decembrie 2024 și ianuarie 2025 cantitățile extrase din depozite s-au situat sub nivelul consemnat în lunile similare din anii precedenți „ceea ce a permis ca la data de 1 februarie 2025 să avem stocul prognozat încă de la începutul ciclului de extracție, fiind „recuperată” integral extracția suplimentară înregistrată în luna noiembrie 2024”.
Ministrul Burduja a anunțat că orice neregulă în gestionarea stocurilor de gaze va fi sancționată drastic
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, în urmă cu o săptămână, că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz, compania care gestionează depozitele de gaze din România, pentru a verifica dacă este respectat programul de extracție. El dă asigurări că nu vor exista probleme în aprovizionarea cu gaze a țării.
„Am decis să trimit Corpul de Control la Depogaz începând de astăzi. De ce? Pentru că este datoria noastră să ne asigurăm că fiecare metru cub de gaz este gestionat corect, că regulile sunt respectate, inclusiv programul de extracție și că siguranța aprovizionării este pe primul loc. Dacă vor exista nereguli, ele vor fi sancționate drastic. Raportul va fi public. Voi lua măsurile necesare fără ezitare”, a precizat ministrul, vinerea trecută.
O decizie a Depogaz a dat piața peste cap, iar importurile au ajuns la niveluri-record
În urmă cu șapte zile, Depogaz a decis să reducă volumul de gaze scos din depozite, întrucât cantitățile stocare erau mai mici decât cele estimate pentru această perioadă.
Limitarea capacității de a extrage gaze din depozite a determinat operatorii din piață să apeleze la importuri, dar și să se înghesuie pe piața bursieră spot, ceea ce a dus la creșteri de prețuri.
În ultimele zile geroase s-a importat din toate țările unde au fost găsite cantități disponibile, inclusiv din Ucraina.
Întrebați care este situația din piața gazelor, reprezentanții E.ON au răspuns:
![OMV Petrom externalizează anumite servicii, cu tot cu angajați](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33214/21929177/1/436416464-822462363250403-3318587996753191829-n.jpg?width=151)
„Având în vedere temperaturile din ultimele zile, consumul în România, dar și cel din portofoliul de clienți E.ON este cu aproximativ 20% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. În aceste condiții, limitarea programelor de extracție de către Depogaz a avut un impact negativ asupra surselor, volumele respective trebuind să fie înlocuite, bineînțeles cu costuri semnificative, din piața de gaze.
Până la momentul acestei comunicări, E.ON nu a făcut importuri directe, ci a achiziționat din piețele pe termen scurt din România, precum și bilateral, de la diverși parteneri (traderi). Totuși, nu excludem posibilitatea de a apela și la importuri directe, în caz de nevoie, în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere nu ar trebui să existe probleme în condițiile în care părțile implicate (operatori de înmagazinare și furnizori) colaborează cu bună credință în cadrul contractelor de înmagazinare în vigoare și a reglementărilor aplicabile.
Prețul gazelor din România a ajuns cu mult peste cel din UE
Compania a acuzat decizia luată de Depogaz de a limita extracția, fără a anunța în prealabil companiile, ceea ce a dat peste cap piața:
„Un rol foarte important îl are comunicarea eficientă între părți, astfel încât să avem la dispoziție timpul necesar pentru procurarea surselor care înlocuiesc volumele pentru care Depogaz aplică limitări, în cele mai bune condiții de cost posibile.
Menționăm faptul că E.ON Energie România a îndeplinit și depășit obligația de stocare stabilită la peste 6 TWh, iar această cantitate depășește cu mult nevoile comerciale ale portofoliului nostru de clienți (4-4,5 TWh) pentru sezonul de iarnă. La această dată, estimăm că la sfârșitul ciclului de extracție (31 martie 2025) vom rămâne cu o cantitate semnificativă în depozitele de înmagazinare”.
Importurile de gaze din aceste zile au ajuns la niveluri uriașe, cu un record de 14,8 milioane de metru cubi pe zi în ziua de luni, potrivit datelor Transgaz.
Cererea mare de gaz de pe piața spot a dus și la creșterea prețului gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, care a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii doi ani, potrivit publicației e-nergia.ro.
Față de prețul de la bursa din Olanda, cotațiile din România sunt cu peste 40% mai mari, o diferență care nu a mai fost întâlnită până acum, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.