GRAFICE Încălzirea vremii coboară prețul gazelor din România la nivelul din urmă cu o săptămână

Energie   
GRAFICE Încălzirea vremii coboară prețul gazelor din România la nivelul din urmă cu o săptămână

Încălzirea vremii anunțată începând de mâine, care va avea ca efect o scădere a consumului, și implicit a cererii, atât în România, cât și în regiune, a coborât prețul spot al gazelor de pe Bursa Română de Mărfuri la nivelul celui de acum o săptămână, după ce luni ajunseseră la peste 450 lei/MWh, nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Miercuri, gazele cu furnizare în ziua următoare s-au ieftinit cu 16%, după ce, în ziua precedentă prețul coborâse cu alte 12 procente.

Și volumele tranzacționate pe piața pentru ziua următoare, chiar dacă rămân ridicate, s-au redus considerabil, de la o medie de 160 GWh/zi (echivalent cu aproape 63% din producția internă curentă) la 112 GWh (aproape 44% din producția internă curentă).

Urmărește-ne și pe Google News
CEO-ul Siemens Energy reclamă - UE s-a împușcat singură în picior cu menținerea regulilor green CITEȘTE ȘI CEO-ul Siemens Energy reclamă - UE s-a împușcat singură în picior cu menținerea regulilor green

Prețul mediu al energiei furnizată în ziua de joi a fost de 307,8 lei/MWh, în scădere cu aproape 58 de lei/MWh față de cel din ziua precedentă, care la rândul său se diminuate cu aproximativ 48 de lei/MWh față de cel din sesiunea anterioară.

O mie de MWh s-au vândut chiar și cu un preț minim al zilei de 282 lei/MWh, în timp ce 120 MWh s-au comercializat la un preț maxim al zilei de 322 lei/MWh.

Astfel, prețul spot al gazelor a revenit în apropierea nivelul de pe 6 februarie, când a fost înregistrat un preț mediu zilnic de 295 lei/MWh.

Avarie majoră la Termo Ploiești. Unul dintre cazanele folosite la producție s-a spart CITEȘTE ȘI Avarie majoră la Termo Ploiești. Unul dintre cazanele folosite la producție s-a spart

Prețul gazelor s-a majorat luni semnificativ pe cea mai importantă piață din România, cea pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), ajungând și la peste 450 lei/MWh, nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Cauzele: vremea rece, care conduce la majorarea consumului intern, cererea suplimentară venită din Republica Moldova și gradul redus de umplere a depozitelor.

În urma ieftinirilor din ultimele zile, prețurile din România au coborât la 61,8 euro/MWh, mai apropiate de cele de 58,5 euro/MWh de pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, după ce luni ele au fost cu 25 euro sau 40% peste cele de la Viena.

ANUNȚ O nouă linie de feribot între Bulgaria și România CITEȘTE ȘI ANUNȚ O nouă linie de feribot între Bulgaria și România

Situația din România, cu un nivel scăzut al înmagazinării, se înregistrează și în restul Europei. O eventuală răcirea a vremii pe termen mediu și lung ar putea conduce la o nouă criză energetică.

După o luptă îndelungată cu facturile mari, inflația ridicată și scăderea activității industriale provocată de criza energetică din 2022, Europa este în pragul unei noi crize energetice care ar putea declanșa noi probleme economice, transmite și Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozite
gaze
pzu
intraday
record
depozite