Prețurile petrolului au scăzut cu peste 2%, punând capăt unei serii de trei zile de creșteri, după ce datele au arătat o creștere peste așteptări a stocurilor de țiței din SUA, iar comentariile restrictive ale președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, au influențat sentimentul pieței, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 2,23%, la 75,21 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,58%, ajungând la 71,43 dolari pe baril, scrie News.ro.
![DOCUMENTE Statutul medicilor din privat rămâne să fie decis din nou. Ministerul Sănătății vine cu o nouă lege pentru ei. Medicii de familie se îndeamnă la grevă](http://i0.1616.ro/media/2/2621/39746/21931972/3/doctor-5707722-1280.jpg?width=151)
Această scădere vine după trei zile consecutive de creștere, perioadă în care Brent a avansat cu 3,6%, iar WTI cu 3,7%.
Creșterea stocurilor din SUA și politica monetară afectează piața petrolului
Administrația pentru Informații în Energie (EIA) a raportat miercuri că stocurile de țiței din SUA au crescut mai mult decât se anticipa, săptămâna trecută. În același timp, stocurile de benzină au înregistrat o scădere surpriză, în timp ce stocurile de distilate au crescut neașteptat.
Investitorii urmăresc, de asemenea, următoarele mișcări ale Rezervei Federale privind ratele dobânzilor, după ce Powell a subliniat că Fed nu se grăbește să reducă dobânzile, iar datele privind inflația din SUA, publicate miercuri, au depășit așteptările pieței.
"Prețurile petrolului și-au reluat tendința descendentă, pe măsură ce mediul macroeconomic afectează sentimentul investitorilor. Jerome Powell a indicat că Fed nu este presată să reducă ratele dobânzilor," a declarat Harry Tchilinguirian, șeful departamentului de cercetare al Onyx Capital Group.
Powell a afirmat că economia americană este într-o poziție solidă și că Fed este pregătită să reducă dobânzile doar dacă inflația scade semnificativ sau dacă piața muncii slăbește.
Dobânzile mai ridicate fac creditarea mai costisitoare, ceea ce poate încetini activitatea economică și reduce cererea de petrol.
![VIDEO În scurt timp se va putea circula de la Curtea de Argeș la București pe autostradă](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33217/21931752/1/screenshot-2025-02-12-165853.png?width=151)
OPEC menține prognoza cererii globale de petrol
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat, în raportul său lunar, că cererea globală de petrol va crește cu 1,45 milioane de barili pe zi (bpd) în 2025 și cu 1,43 milioane bpd în 2026. Ambele previziuni rămân nemodificate față de luna trecută.
În același timp, EIA și-a revizuit în creștere estimarea pentru producția de țiței din SUA, menținând neschimbată prognoza cererii interne. Se estimează că producția de petrol a SUA va atinge o medie de 13,59 milioane bpd în 2025, față de 13,55 milioane bpd în prognoza anterioară.
Giovanni Staunovo, analist la UBS, a explicat că scăderea prețurilor petrolului ar putea fi parțial determinată de marcarea profiturilor după creșterile recente, dar și de creșterea semnificativă a stocurilor de țiței raportată de API. Condițiile meteorologice nefavorabile, care au afectat exporturile de petrol și întreținerea rafinăriilor, ar putea, de asemenea, să fi influențat aceste date.