Președintele american Donald Trump a revenit asupra poziției sale privind politica monetară a Rezervei Federale, afirmând, într-o postare pe rețeaua Truth Social, că ratele dobânzilor ar trebui reduse pentru a merge ”mână în mână” cu noile tarife comerciale pe care le pregătește, relatează CNBC.
”Ratele dobânzilor ar trebui reduse, ceva care ar merge mână în mână cu viitoarele Tarife!!! Hai să dăm drumul, America!!!” a scris Trump într-o postare.
![Christine Lagarde spune că procesul de dezinflație este în grafic, dar fricțiunile comerciale globale continuă să prezinte riscuri](http://i0.1616.ro/media/2/2621/37846/21930033/1/lagarde-conferinta.jpg?width=151)
Comentariile sale vin la doar o zi după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că factorii de decizie nu se grăbesc să reducă dobânzile, subliniind că inflația încă trebuie monitorizată atent. De asemenea, oficialii Fed evaluează impactul potențial al tarifelor asupra prețurilor, deși Powell a evitat să comenteze direct pe acest subiect, scrie News.ro.
Într-o apariție de miercuri în fața Comitetului pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanților, Powell a fost întrebat dacă declarațiile oficialilor aleși influențează deciziile Fed. „Oamenii pot fi siguri că vom continua să ne concentrăm pe munca noastră, să luăm decizii bazate pe ceea ce se întâmplă în economie”, a spus Powell, adăugând că astfel de declarații nu influențează politica monetară.
Schimbarea retoricii privind politica monetară
Postarea lui Trump reflectă o nouă schimbare în poziția sa privind politica monetară. La scurt timp după preluarea mandatului, el a cerut ca ratele dobânzilor să fie reduse „imediat”, deși nu are autoritate directă asupra Fed. Câteva zile mai târziu, a susținut decizia băncii centrale de a menține dobânzile nemodificate la reuniunea sa din ianuarie.
În declarațiile recente, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a indicat că administrația este mai preocupată de scăderea randamentului obligațiunilor de Trezorerie pe 10 ani decât de rata dobânzii de politică monetară pe termen scurt. Cu toate acestea, mesajul transmis de Trump miercuri semnalează o revenire la strategia de a pune presiune pe Fed pentru relaxarea politicii monetare.
![GRAFICE Dobânda BNR a fost prea stimulativă în ultimul deceniu, dar acum e prea restrictivă. Leul e supraevaluat – raport BCR](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33211/21925367/5/mugur-isarescu-conf-004-inquam-photos-george-calin-4.jpg?width=151)
Pe piețele financiare, investitorii anticipează că Rezerva Federală va menține ratele dobânzilor neschimbate până în iunie sau iulie și că nu va mai opera alte reduceri în restul anului. Unii economiști, inclusiv cei de la Bank of America, consideră că Fed nu va reduce deloc dobânzile în 2025, după ce în 2024 a efectuat reduceri cumulate de un punct procentual.
La aproximativ 30 de minute după postarea lui Trump, Biroul de Statistică a Muncii a publicat raportul privind inflația din ianuarie, care a depășit așteptările pieței.
Rata anuală a inflației a fost de 3%, iar inflația de bază, care exclude alimentele și energia, a atins 3,3%. Aceste date au consolidat așteptările că Fed nu va reduce dobânzile în ședința din martie și că ar putea amâna orice relaxare monetară cel puțin până în septembrie.