Anul nou a sosit cu vești bune: benzina și motorina s-au ieftinit cu 0,5 lei. Cum va reacționa noul guvern?

Anul nou a sosit cu vești bune: benzina și motorina s-au ieftinit cu 0,5 lei. Cum va reacționa noul guvern?
scris 1 ian 2017

Benzina și motorina s-au ieftinit în noaptea de trecere dintre ani cu 49, respectiv 50 de bani, ca urmare a eliminării suprataxei de 7 cenți pe litru și a reducerii TVA de la 20 la 19% de la 1 ianuarie 2017.

La stația OMV Petrom de pe Șoseaua Alexandriei un litru de benzină Standard ’95 se poate achiziționa duminică, 1 ianuarie 2017, cu 4,82 lei, după ce în ultima zi a anului trecut acesta costa 5,31. Un litru de motorină poate fi cumpărat la aceeași stație cu 4,79 lei, cu jumătate de leu mai ieftin decât în ziua precedentă, când costa 5,29 lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia companiilor deținătoare de stații de alimentare pune presiune pe viitorul guvern PSD-ALDE-UDMR, care deja a anunțat că intenționează să amâne eliminarea suprataxei și reducerea TVA. De altfel, într-o încercare de distragere a opiniei publice, șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că “are informații“ că benzinarii au majorat “artificial” în luna decembrie prețul carburanților: ”Nu ne vor păcăli. Avem informații că în ultimele zile a apărut o majorare a prețurilor la benzină. Se știe că aceste șmecherii nu mai țin”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă cât de artificială a fost scumpirea carburanților din luna decembrie? Potrivit formulelor de calcul ale companiilor petroliere, cele mai importante variabile la stabilirea prețului benzinei și motorinei sunt cotațiile internaționale ale carburanților (care depind în principal de cotațiile internaționale ale materiei prime - petrolul Brent, de referință la nivel global) și cursul de schimb leu/dolar (ca urmare a faptului că piața petrolului este puternic dolarizată, moneda americană fiind moneda de referință pe această piață).

Apreciere de peste 3% a dolarului în raport cu leul în luna decembrie

Anul nou a sosit cu vești bune: benzina și motorina s-au ieftinit cu 0,5 lei. Cum va reacționa noul guvern?

În ultima lună, leul s-a depreciat cu 3,39% în raport cu dolarul, de la un nivel de 4,1622 înregistrat la începutul lunii, acesta încheind anul la 4,3033 lei pentru un dolar.

În cea ce privește cotațiile internaționale ale petrolului, acestea au fost puternic influențate de acordul semnat în ultima zi a lunii noiembrie între cartelul OPEC și alte state producătoare de petrol, printre care și Rusia, care prevede reducerea producției la nivel global, acord care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Evoluția petrolului Brent din ultima jumătate a anului trecut

Anul nou a sosit cu vești bune: benzina și motorina s-au ieftinit cu 0,5 lei. Cum va reacționa noul guvern?

Astfel, dacă la mijlocul lunii noiembrie un baril de petrol Brent se tranzacționa la un nivel de 46 dolari, în prezent acesta este cotat la peste 56 dolari. Majorare cu 10 dolari pe baril a prețului echivalează cu o apreciere cu aproximativ 22% a prețului materiei prime utilizate de companii la fabricarea benzinei și motorinei.

Viitorul guvern va trebui să decidă dacă își păstrează sau nu actuala poziție, de reintroducere a suprataxei de 7 eurocenți și revenirii la un nivel de 20% a TVA. În cazul în care guvernul PSD-ALDE-UDMR nu-și vor schimba punctul de vedere, a doua zi după adoptarea acestor măsuri, benzina și motorina se vor scumpi în oglindă, cu 49, respectiv 50 de bani pe litru.

În plus, pe plan internațional, și implicit, și național, tendința de majorare a prețurilor carburanților va continua foarte probabil și în prima parte a acestui an, mai ales dacă statele membre OPEC se vor ține de cuvânt și își vor reduce producția. Analiștii consideră că în primul trimestru  prețul internațional al petrolului ar putea depăși nivelul de 60 de dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
petrol
brent
dragnea
psd