VIDEO Uzina Audi din Bruxelles a fost oprită și este împiedicată să repornească. Angajații protestează acum

VIDEO Uzina Audi din Bruxelles a fost oprită și este împiedicată să repornească. Angajații protestează acum
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 aug 2024

Aflată în mijlocul unei dispute între patronat și angajați, fabrica Audi din Bruxelles a fost anunțată deja de companie că se află pe lista de restructurări, fiind solicitată oprirea producției modelului Q8 e-tron. Angajații protestează acum și refuză să reînceapă lucrul.

Audi nu va mai produce deocamdată, în Bruxelles, automobile, la finalul vacanței care a adus oprirea temporară a liniilor din această uzină. Activitatea a fost suspendată pentru patru săptămâni, conform programării anuale, urmând să reînceapă asamblarea modelului electric Q8 e-tron până la luarea unei decizii finale. Numai că tensiunile izbucnite din cauza declarațiilor șefilor companiei au condus la o prelungire a suspendării.

Urmărește-ne și pe Google News
Un nou aeroport din România introduce reguli mai dure pentru bagajele de mână în avion CITEȘTE ȘI Un nou aeroport din România introduce reguli mai dure pentru bagajele de mână în avion
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Audi a anunțat angajații din Bruxelles că li se prelungește concediul cu încă o săptămână, iar discuțiile nu sunt deloc fvorabile unei reporniri. Potrivit presei din Belgia, managementul uzinei  și sindicatul din fabrică au poziții ireconciliabile și nu reușesc să ajungă la nicio concluzie referitoare la viitorul acestei uzine. În fața uzinei a avut loc o manifestație de protest, iar angajații prezenți au transmis că nu vor relua activitatea. Toate întâlnirile de până acum dintre directori și angajați s-au încheiat fără rezultat și cu ieșiri nervoase ale participanților.

Pe de altă parte, Handelsblatt a reluat o declarație a lui Gerd Walker, director de producție al mărcii Audi, care a spus că este analizată posibilitatea vânzării uzinei către investitori, după ce zvonurile vorbeau despre interesul unui producător chinez de a prelua fabrica Audi.

Dacia Sandero și Duster, confirmate în topul vânzărilor din Europa. Veste extraordinară legată de Duster CITEȘTE ȘI Dacia Sandero și Duster, confirmate în topul vânzărilor din Europa. Veste extraordinară legată de Duster

Audi a anunțat în luna iulie că intenționează să restructureze uzina din Bruxelles în care este produs modelul electric Q8 e-tron. Propunerea urmărea scoaterea din producție a primului model electric al mărcii, mai devreme decât era programat inițial. Compania a precizat că începe procesul de informare și consultare cu autoritățile belgiene, în conformitate cu legislația locală. De asemenea, a fost demarat dialogul cu partenerii sociali pentru găsirea de soluții pentru angajați și pentru uzină. Din cei aproximativ 3000 de persoane care lucrează în fabrică, se vorbește despre un număr de 1.500 care ar urma să fie concediați într-o formă sau alta.

Audi a explicat decizia prin scăderea globală a comenzilor în segmentul clasei electrice premium, situație care a afectat cele două modele, Q8 e-tron și versiunea coupe Q8 Sportback e-tron, care sunt produse în uzina din Belgia.

„Consiliul de administrație al Audi Bruxelles a informat Consiliul Audi AG cu privire la intenția sa de a efectua o restructurare a site-ului. Prin declararea acestei intenții, procesul de informare și consultare începe în conformitate cu legislația belgiană. În acest proces, conducerea fabricii discută soluții pentru uzină împreună cu partenerii sociali responsabili. Aceasta poate include, de asemenea, oprirea operațiunilor dacă nu se găsește nicio alternativă”.

Șeful Horse, care deține și Uzina Mecanică de la Dacia: După 2035, 50% dintre mașinile noi vor avea motor cu combustie! CITEȘTE ȘI Șeful Horse, care deține și Uzina Mecanică de la Dacia: După 2035, 50% dintre mașinile noi vor avea motor cu combustie!

„Anunțarea intenției nu înseamnă că s-a luat o decizie. Cu toate acestea, această veste a fost resimțită profund de angajații de la Bruxelles și de mine. Un dialog transparent și constructiv este important în procesul care va urma. Noi vom ține cont de toate perspectivele”, a declarat la acel moment Volker Germann, directorul uzinei Audi din Bruxelles.

Rita Beck, purtătorul de cuvânt al Comitetului Audi din cadrul Comitetului de Întreprindere al Grupului VW European, explică: „Reprezentanții angajaților AUDI AG solicită perspective pe termen lung pentru fabrică și pentru colegii noștri de la Bruxelles. Conducerea Audi trebuie să-și asume responsabilitatea pentru uzină. Sperăm că se va ajunge la o soluție viabilă și durabilă în cursul procesului de consultare care a fost inițiat acum.”

Volvo a anunțat data lansării comerciale a noului EX90, după o întârziere de un an CITEȘTE ȘI Volvo a anunțat data lansării comerciale a noului EX90, după o întârziere de un an

Până la finalizarea procesului de restructurare, Audi trebuie să producă în continuare modelul Q8 e-tron, pentru a onora comenzile clienților, însă fără un acord cu sindicatele, acest lucru va fi imposibil.

viewscnt
Afla mai multe despre
audi
q8 e-tron
fabrica audi bruxelles