Tramvaiul Imperio cu numărul 100 a ieșit pe traseu, în București, evenimentul fiind marcat prin prezența primarului Capitalei, Nicușor Dan, a viceprimarului Stelian Bujduveanu și a președintelui grupului de firme Astra Arad, Valer Blidar.
Nicușor Dan a declarat că achiziția celor 100 de tramvaie, care circulă pe liniile 1, 10, 25, 32, 41, 21, reprezintă un proiect "foarte important", investiția fiind finanțată în mare parte din fonduri europene. Edilul a mulțumit companiei pentru faptul că a respectat graficul asumat, în ciuda problemelor, inclusiv întârzierile de finanțare, scrie Agerpres.
"Tramvaiele care au venit deja au peste 8 milioane de kilometri parcurși în București. Bucureștenii le cunosc, sunt silențioase, fiabile. Sunt ceea ce trebuie să aibă Bucureștiul în 2024", a spus Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținute la depoul Dudești.
El le-a mulțumit bucureștenilor care aleg "tot mai mult" să folosească transportul public, subliniind că în mandatul său au fost aduse în Capitală 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze, investiții finanțate prin Fondul de Mediu și fonduri europene. De asemenea, sunt semnate toate contractele pentru modernizarea a 50 de kilometri de linie de tramvai, a spus edilul general.
"Se lucrează în momentul de față pe linia 5, pe Barbu Văcărescu, și sperăm să terminăm anul acesta. Se lucrează la intrarea în Depoul Titan. Am fi pregătiți să începem celelalte loturi, însă există o întârziere pe banii europeni. Deci, probabil că lucrările la celelalte loturi vor începe la începutul lunii mai 2025", a spus el.
Edilul general a vorbit și despre proiectele de prelungire a liniei de tramvai, evidențiind avantajele acestui mijloc de transport: faptul că se intersectează mai puțin cu traficul auto și are capacitate mare de transport.
CITEȘTE ȘI Sute de mii de SUV-uri Ford, verificate pentru o defecțiune la frână"Avem în curs studii de fezabilitate pentru traversarea Pieței Unirii, pentru prelungirea liniei de tramvai până la complexul comercial din Băneasa, de pe București-Ploiești. De asemenea, prelungirea liniei de tramvai până la complexul de pe București-Târgoviște. De asemenea, parte din inelul median și prelungirea Dimitrie Pompeiu până la Barbu Văcărescu", a spus el.
Viceprimarul Stelian Bujduveanu a declarat că achiziționarea a 100 de tramvaie, 100 de autobuze și 100 de troleibuze reprezintă "direcția corectă" în ce privește modernizarea transportului public. Totodată, a evidențiat faptul că tramvaiele sunt fabricate "exclusiv" în România. El a promis că în următorul mandat vor fi demarate noi investiții și că CGMB va aloca resursele necesare pentru finalizarea proiectelor de infrastructură și achiziția altor mijloace de transport în comun.
"Ne-am asumat acest proiect împreună cu grupurile politice din Consiliul General și vedeți ce înseamnă când aceste grupuri funcționează în interesul bucureștenilor. Avem astăzi un proiect finalizat. În urmă cu doi ani, înainte să fie livrat primul tramvai, majoritatea presei spunea că nu vom reuși să aducem aceste tramvaie, că nu vor fi livrate la timp și că nu vor fi scoase în timp util pentru bucureșteni", a spus Bujduveanu.
Președintele grupului de firme Astra Arad, Valer Blidar, a declarat că tramvaiele ar fi putut fi livrate cu o lună și jumătate mai devreme, dar că întârzierile au fost generate de blocarea circulației pe Valea Oltului.
"Nu am făcut acest lucru din cauza transportului, pentru că nu puteam circula decât pe Valea Oltului și acolo s-a blocat pentru o lună circulația. Noi avem două trailere care sunt aproape unice în Europa", a spus el.
Totodată, Blidar a menționat că tramvaiul a fost expus la Târgul Internațional de la Berlin, cel mai mare eveniment de profil din lume, unde vehiculul prezentat de Astra a fost "cel mai vizitat".