Vicepreședintele CATL, Pan Jian, a anunțat că o nouă fabrică de baterii va face obiectul unui nou parteneriat de tip joint-venture, locul în care viitoarea uzină va fi construită fiind Europa. Detalii despre investiția chinezilor vor fi anunțate în curând.
„Ne așteptăm să facem anunțul unor noi parteneriate joint-venture, cu alți constructori OEM din Europa, în acest an”, a anunțat Pan Jian, vicepreședinte al CATL, în Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial. Șeful celui mai mare producător de baterii pentru automobile din lume nu a oferit mai multe detalii despre țara sau numele constructorilor.
CATL are un parteneriat demarat cu Stellantis, în Spania, pentru construirea unei fabrici de baterii în Zaragoza, în apropierea unității de producție de automobile pe care Stellantis o are în această zonă. Cele două companii au anunțat ivnestiții care se ridică la 4,1 miliarde euro, fabrica având ca termen de start al producției anul 2026.
În Zaragoza vor fi produse baterii LFP, ce vor fi utilizate pe SUV-uri și crossovere ale celor 14 mărci ale Stellantis. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 50 GWh, la data finalizării construcției, însă este posibil ca valoarea să fie majorată ulterior.
Pan Jian a mai spus în cadrul forumului din Davos că tranziția la propulsia electrică în toată lumea „nu va fi un efort al unei singure țări, ci va fi un efort global”. Vicepreședintele CATL nu a pierdut ocazia să atragă atenția că piețele de vehicule electrice din SUA și Europa „stagnează”, în timp ce în China „crește într-un ritm extraordinar”. Pan Jian a recunoscut că guvernul chinez a subvenționat investițiile în infrastructura necesară și în indsutria auto pentru a sprijini producția de vehicule electrice.
El a criticat voalat Europa și SUA, despre care a spus că au avut „politici fragmentate” și au oferit „stimulente insuficiente”. Șeful CATL a spus că, din punctul lui de vedere, protecția mediului este un produs secundar al trecerii la mașinile electrice, pentru că în prim plan trebuie să fie vehiculele, valoarea acestora.
„În China, nu le mai numim vehicule electrice; le numim EIV – unde „I” înseamnă „inteligent”, a spus el. „Litera I este cea care face cu adevărat diferența. Fără inteligență, penetrarea vehiculelor electrice în China nu ar fi depășit niciodată 30%. Integrarea software-ului în vehicule a deblocat o întreagă suită de funcții pe care mașinile tradiționale cu motor cu ardere pur și simplu nu le pot egala.”
CITEȘTE ȘI OFICIAL Dacia Sandero a depășit Tesla Model Y și a fost cea mai vândută mașină din Europa în 2024CATL mai are alte trei uzine de baterii în Europa, inclusiv una în apropiere de România, în Ungaria, celelalte fiind situate în Germania și Spania, toate trei în funcțiune.
CATL a rămas la finalul lui 2024 cel mai mare producător de baterii din China și din lume, având doar în țara de origine o capacitate instalată de 246 GWh și o cotă de piață de 45,5%, în creștere cu 47,2% față de anul anterior. La nivel global, CATL are o cotă de 37%, cu 20 de procente peste principalul rival, BYD.
Speculațiile pe marginea posibililor constructori care ar putea atrage o investiție CATL în Europa merg către Volkswagen Group, care are deja colaborări importante cu compania chineză și care pregătește noi automobile electrice pentru următorii ani, până în 2030.