Ungaria amenință Spania după blocarea preluării Talgo

Ungaria amenință Spania după blocarea preluării Talgo
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2024

Un consorțiu deținut parțial de guvernul ungar a amenințat oficial guvernul spaniol cu o acțiune în justiție în legătură cu decizia acestuia de a bloca oferta Ungariei de preluare a unui producător spaniol de trenuri, informează Politico. Guvernul de stânga al prim-ministrului spaniol Pedro Sánchez a blocat tranzacția din motive de „securitate națională”, în special din cauza potențialelor legături ale Ungariei cu Rusia, conform unor rapoarte anterioare din presa spaniolă.

Acest veto fără precedent este cel mai recent semn al deteriorării relațiilor dintre Ungaria și alte țări din Uniunea Europeană din cauza acuzațiilor că guvernul premierului Viktor Orbán este pro-rus, scrie G4Media.ro

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Suedezii de la Holmbergs, unul din marile nume în domeniu, cer insolvența afacerii din România - dusă de familia Cepalis în Topul Europei - după 4 ani de la cumpărare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Suedezii de la Holmbergs, unul din marile nume în domeniu, cer insolvența afacerii din România - dusă de familia Cepalis în Topul Europei - după 4 ani de la cumpărare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Spania a atras acum un răspuns furios din partea consorțiului maghiar Ganz-Mávag Europe, care a confirmat că își va retrage oferta pentru producătorul spaniol de trenuri Talgo – lansând în același timp un atac dur și amenințări juridice împotriva veto-ului spaniol.

Ganz-Mávag Europe, care este deținut în proporție de 55% de grupul ungar de producție de trenuri Magyar Vagon și în proporție de 45% de fondul ungar de investiții de stat Corvinus, a scris în scrisoarea sa către autoritatea spaniolă de reglementare a pieței că oferta sa de preluare a Talgo respectă toate cerințele legale aplicabile și că nu există „motive bine întemeiate” pentru ca Spania să o respingă.

Aceștia intenționează acum să facă apel la Curtea Supremă spaniolă și „la organismele competente ale Uniunii Europene”, adăugând că, în cazul în care provocările juridice ale consorțiului vor avea succes, aceștia „ar putea lua în considerare” retrimiterea ofertei lor pentru Talgo.

Potrivit presei spaniole, blocarea acordului de către Madrid a fost motivată de presupusele legături dintre Moscova și consorțiul Ganz-Mávag Europe: Magyar Vagon a fost o filială a producătorului rus de trenuri Transmashholding și are legături financiare istorice cu Exim Bank din Rusia, iar celălalt acționar, guvernul ungar al lui Orbán, întreține, de asemenea, relații de prietenie cu Kremlinul.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi că „prerogativa aparține statelor membre”, care pot restricționa libertățile pieței unice, cum ar fi libera circulație a capitalurilor, din motive de securitate publică, dar aceste măsuri trebuie să fie justificate și proporționale cu obiectivul.

viewscnt
Afla mai multe despre
talgo
spania
ungaria