Un avion Boeing destinat Chinei a făcut cale întoarsă în SUA

Auto/Transporturi   
Un avion Boeing destinat Chinei a făcut cale întoarsă în SUA

Un avion Boeing destinat utilizării de către o companie aeriană chineză a aterizat înapoi la centrul de producție al fabricantului de avioane din SUA.

Situația este prezentată ca fiind o consecință a războiului tarifelor vamale lansat de președintele Donald Trump, căruia China i-a răspuns prin măsuri similare, conform Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria, „mica Chină” a Europei - împinsă la limita \ CITEȘTE ȘI Ungaria, „mica Chină” a Europei - împinsă la limita "junk" de S&P din cauza lui Viktor Orban

Avionul 737 MAX, care era destinat companiei chineze Xiamen Airlines, a aterizat la Boeing Field din Seattle). Avionul era vopsit cu însemnele companiei Xiamen.

Avionul, care a făcut opriri de realimentare în Guam și Hawaii pe parcursul călătoriei de întoarcere de 8.000 km, a fost unul dintre mai multe avioane 737 MAX care așteptau la centrul de finalizare Boeing din Zhoushan pentru lucrările finale și livrarea către un transportator chinez, arată news.ro.

Sumă uriașă pierdută de marii miliardari ai planetei în doar 24 ore CITEȘTE ȘI Sumă uriașă pierdută de marii miliardari ai planetei în doar 24 ore

Luna aceasta, Trump a majorat tarifele de bază pentru importurile din China la 145%. Ca represalii, China a impus un tarif de 125% pentru produsele americane. O companie aeriană chineză care primește un avion Boeing ar putea fi paralizată de aceste tarife, având în vedere că un 737 MAX nou are o valoare de piață de aproximativ 55 de milioane de dolari, potrivit IBA, consultant în domeniul aviației.

Nu este clar care dintre părți a luat decizia ca avionul să se întoarcă în SUA. Companiile Boeing și Xiamen nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea Reuters.

Întoarcerea modelului 737 MAX, cel mai bine vândut model Boeing, este cel mai recent semn de perturbare a livrărilor de aeronave noi ca urmare a unei anulării statutului de scutire de taxe vamale pe care îl avea industria aerospațială și care data de decenii.

Bloomberg: Putin testează cât de departe e dispus Trump să meargă împotriva Europei în tema sancțiunilor CITEȘTE ȘI Bloomberg: Putin testează cât de departe e dispus Trump să meargă împotriva Europei în tema sancțiunilor

Războiul tarifar și aparenta răsturnare de situație privind livrările au loc în timp ce Boeing își revine după aproape cinci ani de blocare a importurilor pentru avioanele 737 MAX și după o serie de tensiuni comerciale.

Confuzia cu privire la modificarea tarifelor ar putea lăsa multe livrări de avioane în suspensie, unii directori executivi ai unor companii aeriene declarând că vor amâna livrarea avioanelor în loc să plătească taxe, spun analiștii.

China a ordonat anterior companiilor sale aeriene să suspende orice achiziționare de avioane de la constructorul american Boeing, pe fondul intensificării războiului comercial cu SUA.

Președintele american Donald Trump a impus tarife vamale ce ajung până la 145% asupra unei mari cantități de produse chinezești. Ca reacție, gigantul asiatic impune suprataxe vamale de retorsiune de 125% asupra produselor americane importate.

Vânzările de pachete turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța, sub așteptări CITEȘTE ȘI Vânzările de pachete turistice de Paște pentru zona Colibița-Tihuța, sub așteptări

China a cerut de asemenea companiilor sale aeriene 'să oprească orice achiziție de echipamente și de piese detașate pentru avioane de la companiile americane', potrivit Bloomberg, care citează persoane apropiate acestui dosar.

Aceste ordine au fost emise de autoritățile chineze după impunerea de către Beijing, săptămâna trecută, a unor suprataxe de 125%, potrivit aceleiași surse.

Aceste suprataxe fac ca prețul avioanelor și pieselor detașate care sunt fabricate în SUA și ajung pe teritoriul chinez să crească de peste două ori. Astfel, ele ar impune un suprapreț greu de suportat de companiile aeriene chineze.

Potrivit Bloomberg, guvernul chinez preconizează totodată să îi ajute pe transportatorii care închiriază avioane Boeing și trebuie să facă față unor costuri mai ridicate.

Ministerul Afacerilor Externe chinez și compania Boeing nu au răspuns deocamdată la solicitarea AFP pentru un comentariu.

Hermès depășește Louis Vuitton și devine cea mai valoroasă companie pe indicele de referință a Franței. UPDATE Devine și cea mai valoroasă companie de lux din lume CITEȘTE ȘI Hermès depășește Louis Vuitton și devine cea mai valoroasă companie pe indicele de referință a Franței. UPDATE Devine și cea mai valoroasă companie de lux din lume

Anunțarea de către Donald Trump a campaniei sale de tarife vamale contra produselor importate, tarife prezentate ca având rostul de a remedia deficitul comercial american, a zguduit piețele bursiere de pe glob și a accentuat îngrijorările pentru creșterea economică mondială.

Președintele american a suspendat miercuri, pentru 90 de zile, tarifele vamale așa-zis 'reciproce' care trec dincolo de 10%. Însă el menține o puternică presiune asupra Chinei.

SUA au acordat de asemenea, vineri, o exceptare provizorie de la suprataxe pentru produsele high-tech, în special pentru smartphone-uri și computere, precum și pentru semi-conductoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
boeing
china