Sindicatul german IG Metall a cerut membrilor săi să declanșeze o mișcare de protest la fabricile Ford din Koln.
Aceasta după ce producătorul auto american a respins solicitările pentru plăți compensatorii și „o plasă de siguranță anti-insolvență”, conform DPA,

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Greva va afecta toate cele trei schimburi începând de marți noaptea și până joi, a informat IG Metall, pe fondul planurilor de a reduce numărul de angajați de la fabricile Ford. Mișcările de protest sunt menite să arate cât de solide sunt cererile IG Metall, a precizat sindicatul, arată Agerpres.
„Continuăm să solicităm un concept durabil pentru viitorul unităților de producție din Koln și menținerea a cât mai multor locuri de muncă este posibil, dar de asemenea avem nevoie de o plasă de siguranță anti-insolvență”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IG Metall, David Lüdtke.

Ford a încheiat recent garanțiile financiare pentru subsidiara sa din Germania, acordate în 2006, după injecții masive de capital care au diminuat semnificativ datoria Ford Germania. Încheierea garanțiilor a afectat încrederea angajaților, care se tem că Ford Germania ar putea intra în insolvență, a explicat Lüdtke.
Deși Ford Germania a exclus până în 2032 concedierile obligatorii, angajații se tem că locurile lor de muncă nu mai sunt așa de sigure cum se credea.

Conducerea a anunțat un plan de afaceri ce prevede investiții de milioane de dolari pentru a stopa declinul activității fabricilor și a insistat că încheierea garanțiilor nu reprezintă un indiciul al lipsei de angajament a Ford în Europa.
Anul trecut, Ford a informat că va renunța la aproximativ 14% din forța sa de muncă europeană, pe fondul pierderilor semnificative înregistrate în ultimii ani, în urma cererii slabe de vehicule electrice (EV), a lipsei sprijinului guvernamental pentru trecerea la EV și a sporirii concurenței.

Ford a anunțat că va renunța la 4.000 de angajați, în special din Germania și Marea Britanie. Pe plan global, concedierile reprezintă aproximativ 2,3% din forța de muncă a Ford, de 174.000 angajați.
Concedierile din Europa se vor desfășura până la finalul lui 2027, a precizat Ford.
Vânzările de autoturisme Ford în Europa în perioada ianuarie – februarie 2025 au scăzut cu 9,1%, arată datele publicate recent de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
La începutul lunii martie, președintele Comitetului Întreprinderii din cadrul Ford Werke GmbH arăta că injecția de capital făcută de Ford pentru principala uzină din Europa este utilă, dar atrăgea atenția că unitatea are nevoie de o îmbunătățire a situației financiare, în caz contrar riscând falimentul.
Ford și-a retras scrisoarea de confort emisă anterior pentru Ford Werke GmbH, uzina de automobile din Koln, Germania, odată cu anunțul privind acordarea unei finanțări de 4,4 miliarde euro, bani necesari „asigurării stabilității financiare” a acestei unități.

După cum a transmis compania, banii sunt destinați în primul rând finanțării datoriilor uzinei, însă președintele Comitetului Întreprinderii, Benjamin Gruschka, spune că riscul de insolvență există în continuare. Gruschka a declarat pentru Automobilwoche că „retragerea scrisorii de confort înseamnă că Ford Motor Company își retrage protecția în caz de insolvență a filialei sale germane de la compania-mamă”.
El avertizează despre faptul că este necesară o redresare a situației financiare a uzinei în care Ford a investit în ultimii ani circa două miliarde de euro pentru electrificarea liniilor de producție. „Acum este posibil, în principiu, ca filiala germană să intre în faliment în câțiva ani dacă situația nu se îmbunătățește”, spune Gruschka.

Există și un punct de vedere al IG Metall, federația sindicală care cuprinde și industria auto germană, care spune că retragerea scrisorii de confort este o metodă de presiune a Ford pentru Comitetul Întreprinderii, pentru a-l determina să accepte unele schimbări operaționale.
Publicația Automobilwoche scrie că datoriile Ford Werke se ridică la circa 9 miliarde de euro, după investițiile în uzină și în lansarea producției pentru cele două modele electrice, Explorer și Capri, iar viteza cu care se mișcă piața de vehicule electrice în Europa nu este în măsură să sugereze o îmbunătățire a situației, ci dimpotrivă. Uzina are nevoie de reduceri mari de costuri pentru a-și diminua datoriile.

În acest moment, planurile Ford în Europa nu includ mari modificări față de strategia stabilită în vremea când șef al business-ului era Martin Sander, plecat între timp la Volkswagen.
Asta înseamnă trecerea la propulsia electrică pe toată gama, cu cele două modele din Koln, plus Puma Gen-E la Craiova, simultan cu lansarea de motorizări electrice și pe gama de vehicule comerciale. Modelul Focus, produs la Saarlouis, va fi oprit în acest an, iar SUV-ul Kuga nu va mai fi înlocuit odată cu finalul vieții, în 2026. Nu este clar nici ce se va întâmpla cu Puma la finalul actualei generații cu combustie.
Singura schimbare anunțată ca reacție la evoluția neașteptată a pieței auto din Europa este introducerea unui nou SUV cu motorizare hibrid, în uzina din Valencia, dar numai în 2027.
Ford Werke GmbH cuprinde în principal activitățile uzinei, dar constructorul american include în contabilitatea acestei companii germane și vânzările de automobile din toată Europa.
Din acest motiv, toate pierderile generate de vânzările de mașini contribuie negativ la rezultatele Ford Werke GmbH.