Ministerul Transporturilor a pregătit spre aprobarea Guvernului cifrele aferente extinderii Magistralei 4 de metrou, Gara de Nord - Gara Progresul, în urma unei investiții de peste 3,4 miliarde de euro, fonduri europene și bani de la bugetul de stat.
Principalele caracteristici ale tronsonului Gara de Nord 2 - Gara Progresul sunt următoarele: 11,94 km lungime traseu nou construit, din care 10,84 km în exploatare cu călători și 1,1 km în exploatare fără călători (legătură depou Progresul); 1 depou suprateran (Progresul), o stație existentă (Gara de Nord 2) și 13 stații de metrou noi.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Cele 13 noi stații de metrou vor fi amplasate în zonele:
- Știrbei Vodă
- Bogdan Petriceicu Hașdeu
- Uranus
- George Rozorea
- Chirigiu
- Filaret
- Eroii Revoluției 2
- George Bacovia
- Toporași
- Nicolae Cajal
- Luică
- Giurgiului
- Progresul

Legătura cu Magistrala existentă se va realiza in Stația Gara de Nord 2 prin continuarea axelor căilor Liniei 1 și Liniei 2.
Valoarea totală a investiției este de 3,43 miliarde euro (cu TVA), iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, buget de stat și alte surse de finanțare legal constituite.
Durata de execuție a investiției este de 50 luni.
„Reiterez faptul că metroul și trenul metropolitan trebuie să devină coloana vertebrală a infrastructurii de transport public, așa cum am stabilit și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, iar integrate cu restul sistemului de transport metropolitan, reprezintă singura soluție pentru rezolvarea traficului în regiunea București - Ilfov, dublate de dezvoltarea infrastructurii de transport (rutier, feroviar).

Implementarea acestuia va avea loc în parteneriat cu autoritățile publice locale din regiunea București-Ilfov, respectiv Consiliul Județean Ilfov și Primăria Sectorului 4”, a transmis recent secretarul de stat în Transporturi Irinel Scrioșteanu.
Trei asocieri, formate dintr-un număr total de 56 de societăți comerciale recunoscute la nivel național și internațional, au depus ofertele tehnice și financiare pentru construcția magistralei de metrou M4, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.
Lucrările efective, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili accesați prin „Programul Transport” al Uniunii Europene 2021-2027, sunt programate să înceapă în cursul anului 2025 și vor dura cel mult cinci ani.
Scurtă descriere
Construcția tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul al Magistralei 4 va conduce la economii de timp la transportul urban de pasageri, atât ca urmare a transferului către mod de transport mai rapid, cât și ca urmare a îmbunătățirii condițiilor de circulație rutieră ca urmare a reducerii gradului de utilizare a autovehiculelor individuale.
Pe lângă economiile globale de timp pe care le permite utilizarea metroului în comparație cu transportul de suprafață, public sau individual, creșterea gradului de utilizare a metroului și renunțarea la autovehiculele individuale conduce la reducerea emisiilor de CO2, la reducerea poluării aerului, la reducerea riscului de accidente rutiere.
Utilizarea metroului generează beneficii nu doar pentru călătorii care aleg acest mijloc de transport, dar și pentru utilizatorii transportului de suprafața ca urmare a reducerii traficului rutier și pentru populația care locuiește sau își desfășoară activitatea în Municipiul București (reducerea poluării aerului, reducerea poluării fonice și, în general, reducerea disconfortului generat de traficul rutier tot mai intens).
Prin realizarea investiției în amplasamentele prevăzute – mai ales în zona de acces în oraș (conectivitatea cu Stația Progresul – terminal multimodal) se apreciază următoarele:

- se asigură pentru utilizatorii din zonă și din orașele și comunele limitrofe un acces liber la toate activitățile și totodată o bună integrare socială în mediul urban/ Municipiul București;
- se îmbunătățesc substanțial toate serviciile; se estimează creșterea numărului de elevi și studenți în Municipiul București, a numărului de angajați din zonele limitrofe orașului;
- va crește numărul de utilizatori pe toată perioada zilei, pentru rețeaua de metrou;
- va crește unitar dezvoltarea urbanistică a zonei de Sud;
- decongestionarea Liniei 2 de metrou din București prin consolidarea capacității de transport public de-a lungul coridorului nord-sud (de la 25.866 la 18.460 pentru anul 2030 – reducând capacitatea de la 120% la 85%);
- reducerea timpului de călătorie între Gara de Nord si Gara Progresul cu 58% ;
- reducerea poluării prin reducerea traficului rutier