Mulți analiști din industria auto se întreabă care a fost motivul pentru care Jim Rowan, CEO-ul din ultimii doi ani ai producătorului suedez Volvo, a demisionat peste noapte. Lucrurile păreau că merg în direcția bună, compania a reușit să salveze motorizările hibrid, într-un moment în care electricele nu se mai vând și, cu toate astea, acționarul principal, Geely, a decis să-l reinstaleze pe fostul CEO, Hakan Samuelsson.
Volvo a anunțat cifrele privind vânzările din luna martie, care arată scăderi din ce în ce mai mari, mai ales pe segmente esențiale pentru marcă, cel electric, dar și cel pe zona de combustie (inclusiv mild-hybrid). Singurul segment care crește este cel al motorizărilor plug-in hybrid, dar care reprezintă doar un sfert din vânzările total.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Volumul total raportat de Volvo pentru luna martie a fost de 70.737 de vehicule vândute, cu peste 2.000 de vehicule mai puțin decât în urmă cu un an, reprezentând o scădere de -10% a vânzărilor. Cel mai mare declin este cel al segmentului complet electric, care a realizat un volum de 30.487 de vehicule, cu -26% mai puține.
Ponderea mașinilor electrice a scăzut la 19% din totalul vânzărilor mărcii. A doua scădere a fost cea de pe segmentul de motorizări cu combustie, unde sunt incluse și motoarele mild-hybrid. Reprezintă cel mai mare segment din producția și vânzările Volvo, scade sistematic de mai multă vreme, ca urmare a migrației către electrice și PHEV a clienților, dar reprezintă o parte solidă a business-ului Volvo.

Cu un total de 40.250 de vehicule vândute, adică cu 11% mai puține decât în martie 2024, motorizările ICE au scăzut la 56,9% din total, în martie. Singurul care a rămas în cadranul pozitiv este segmentul PHEV, care a avut 17.073 de unități vândute (+10%), reprezentând 24,1% din vânzările Volvo.
Problema cea mai mare în acest moment este China, unde afacerea a pierdut foarte mult, cu o scădere de 22% în martie, dar cu -53% pe segmentul electric, care în această piață a devenit majoritar. Cu doar 175 de vehicule complet electrice vândute în martie, Volvo pare că a devenit nerelevant pentru clienții chinezi, iar acest lucru nu convine, cu siguranță, proprietarilor chinezi ai mărcii. Cota de piață a pieței din China pentru Volvo s-a diminuat la 15,4%, greutatea mutându-se către Europa.
Aici, vorbim acum despre o pondere de 51% a vânzărilor în afacerea suedezilor, dar nu pentru că ar fi crescut, ci pentru că a scăzut în China. Cu 36.093 de vehicule Volvo vândute, Europa a adus un declin de 9 procente în martie, în special din segmentul electric, care a scăzut cu -39%, la doar 9.079 unități, mult peste scăderea pieței europene de mașini electrice. Au crescut însă cele PHEV, cu 15%, și cele cu combustie/mild-hybrid, cu 5 procente.
În SUA, a doua piață ca relevanță pentru Volvo în acest moment, evoluția a fost diferită: au scăzut motoarele PHEV, cu 14%, și au crescut cele electrice, cu aproape 200%, dar la un volum redus, 985 de unități, care explică procentul uriaș (au fost, practic, 634 de automobile în plus față de anul trecut).

La finalul primului trimestru, situația Volvo este distribuită între Europa, pe de o parte (47,7% din vânzări) și celelalte piețe de cealaltă parte, între care China și SUA au câte 20% fiecare. Este vizibilă în mod clar intrarea pe piața din SUA cu noile modele electrice, care au ridicat vânzările aici la 2.706 unități (față de 970 anul trecut), însă ponderea acestora în vânzările electrice ale mărcii rămâne redusă.
În Europa, scăderea electricelor a afectat clar situația Volvo, iar acest lucru se vede, de exemplu la declinul noului model EX30, care începuse foarte bine anul trecut, dar a fost surclasat rapid de competiția cu prețuri mai mici. În final, avansul motorizărilor PHEV de 14%, la aproape 25% din totalul vânzărilor, este susținut în special de piața din Europa, așa cum se întâmplă și în cazul mașinilor electrice, care sunt vândute într-un procent covârșitor (peste 68% din total) pe piața europeană.
Situația nu poate fi singura care explică plecarea lui Jim Rowan, dar poate reprezenta un punct de tensiune între fostul CEO și acționarii chinezi, care au preferat să stabilizeze compania cu ajutorul celui care a dus atât de departe Volvo în primii 10 ani de la achiziția companiei.
„Industria auto este supusă presiunilor din mai multe direcții. Sunt onorat să revin într-un moment atât de definitoriu pentru Volvo Cars”, a transmis fostul și noul CEO al Volvo, Hakan Samuelsson, imediat după numirea sa.

Cel care ia deciziile strategice la Volvo este președintele companiei, Eric Li, cunoscut și sub numele său real, Li Shufu. Eric Li este fondatorul grupului Geely și cel care a reușit să devină acționar al grupului Mercedes/Daimler în pofida opoziției companiei germane, cumpărând discret acțiuni de pe bursă.
Astăzi, Geely este partener cu Mercedes și produce mașinile Smart, electrice, pe care le vinde în Europa.