Tarifele lui Trump amenință, inclusiv în România, zeci de mii de locuri de muncă la producătorii de componente auto

Auto/Transporturi   
Tarifele lui Trump amenință, inclusiv în România, zeci de mii de locuri de muncă la producătorii de componente auto

Asociația furnizorilor de componente pentru industria auto din Europa, CLEPA, avertizează că introducerea tarifelor pentru autovehiculele produse în Europa și exportate în SUA ar putea pune în pericol până la 15.000 de locuri de muncă pentru companiile care produc componente și subansamble destinate mărcilor auto, atât pentru mașinile care sunt expediate către clienții din SUA, cât și pentru mașinile fabricate în uzinele americane, dar cu componente fabricate în Europa.

Acest lucru ar putea afecta, pe termen lung, și unitățile de producție din România, după cum a avertizat deja și ACAROM, care a precizat anterior pentru Profit.ro că livrările către fabricile de automobile din Germania și din alte țări vor fi afectate pe termen lung.

Urmărește-ne și pe Google News

Informația de acum este relevată de Automobilwoche, care citează reprezentanții CLEPA pentru o estimare a numărului de locuri de muncă ce ar putea fi afectate de noile tarife doar din punctul de vedere al exporturilor de componente.

VIDEO Primul tablier metalic pus pe Autostrada Moldovei, cu tehnologie folosită și la zgârie-nori CITEȘTE ȘI VIDEO Primul tablier metalic pus pe Autostrada Moldovei, cu tehnologie folosită și la zgârie-nori

Estimarea are la bază un calcul care presupune o scădere de 30% a exporturilor de piese, într-un scenariu optimist. În scenariul cel mai negru, scăderea ar putea ajunge până la 50%, iar în această situație pierderea de locuri de muncă ar putea urca până la 25.000.

CLEPA spune că în prezent sunt 51.000 de locuri de muncă implicate în producția de componente care sunt exportate către SUA, dar calculele nu pot fi făcute cu foarte mare precizie, deoarece nu există fabrici care produc exclusiv pentru SUA.

La nivelul întregii Uniuni Europene, sunt aproxiamtiv 125.000 de locuri de muncă care depind de exporturile către SUA, spune CLEPA, ceea ce înseamnă că o scădere cu 30% a producției ar ridica semne de întrebare pentru circa 37.500 locuri de muncă.

„Tarifele impuse de administrația Trump reprezintă o amenințare semnificativă pentru industria de aprovizionare auto din UE, punând în pericol exporturile de 13,9 miliarde de euro în SUA și până la 125.000 de locuri de muncă din UE. Furnizorii de automobile sunt chiar mai expuși decât producătorii, deoarece îi vor afecta exporturile mai scăzute de vehicule, dar și tarifele suplimentare la piesele auto”, a declarat Benjamin Krieger, secretar general al CLEPA, într-un document analizat de Profit.ro.

Krieger susține că Europa trebuie să aibă pregătit un răspuns comercial pentru SUA, dar sprijină o soluție negociată între cele două părți. El atrage atenția asupra riscului ca eventuale tarife impuse de SUA să afecteze importurile critice ale industriei auto, cum ar fi materiale plastice specializate, semiconductori și oțeluri de calitate superioară, care sunt greu de înlocuit.

FOTO Horse, care deține uzina de motoare de la Mioveni, întoarce din drum industria auto cu un motor hibrid revoluționar, destinat mașinilor electrice CITEȘTE ȘI FOTO Horse, care deține uzina de motoare de la Mioveni, întoarce din drum industria auto cu un motor hibrid revoluționar, destinat mașinilor electrice

În România, există fabrici ale celor mai mari producători de componente auto care livrează direct marilor constructori auto sau către propriile companii în Germania sau Franța, de unde piesele pot fi exportate ca atare sau în subansamble mai complexe în SUA.

Printre numele mari ale producătorilor de componente din România se află Continental, Bosch, Marquard, Draxlmaier, Autoliv, Leoni, Magna, Schaeffler și alții.

„Din România se exportă anumite componente, fie în mod direct – export direct din România către fabricile de asamblare vehicule ale producatorilor europeni localizate în SUA, fie în mod indirect (se exportă componente în țări precum Germania, Franța, Italia, etc, care mai apoi devin ansambluri si exportate în SUA sau se asamblează direct pe vehicule care au destinație finală SUA)”, după cum a declarat pentru Profit.ro Adrian Sandu, secretar general al ACAROM.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife industria auto
tarife sua
acarom
clepa
componente auto