Noua conducere a Nissan a făcut un anunț prin care își revizuiește „semnificativ” previziunile pentru anul fiscal 2024, care s-a încheiat pe 31 martie și ale cărui rezultate finale urmează să fie anunțate în luna mai.
Vânzări mai mici decât fuseseră estimate anterior și o scădere drastică a profitului operațional, ca urmare a creșterii costurilor de restructurare și în pofida unei ușoare creșteri a veniturilor, au fost raportate de Nissan, în ziua în care compania și-a anunțat performanțele de vânzări și producție pentru ultimul trimestru din anul fiscal care s-a încheiat pe 31 martie.

Compania a publicat raportul de vânzări în care volumul livrat este de numai 3,29 milioane de vehicule, pe întreg anul fiscal, mai mic decât estimările inițiale făcute în luna ianuarie. Scăderea față de anul anterior este de 4,3% pe întreg anul, după ce luna martie a adus un nou declin de 3,4%.
Compania japoneză a înregistrat scăderi ale vânzărilor atât în Japonia (460.868 unități,-4,8%) - unde doar pe segmentul de vehicule comerciale a reușit să obțină o creștere modestă, de 1,5% - cât și pe piețele din afara Japoniei (2,83 milioane unități, -4,2%), unde Nissan vinde cea mai mare parte a producției sale de autovehicule.
În Europa, Nissan a raportat o scădere de 3 procente, cu un volum de 351.000 de vehicule vândute. Singura piață regională cu creștere pentru Nissan a fost America de Nord, cu 1,3 milioane unități și +3,3% față de anul precedent.

La polul opus, China trage în continuare rezultatele Nisssan în jos, având un declin de -18,6% și un volum de 650.675 vehicule vândute, cu 150.000 mai puține decât în urmă cu un an.
Cu aceste rezultate pe masă, noua conducere a Nissan, în frunte cu CEO-ul Ivan Espinosa, a fost nevoită să recunoască faptul că veniturile pentru anul fiscal abia încheiat vor fi de numai 12.600 miliarde yeni (88 miliarde euro), mai puține cu 100 de miliarde yeni față de cât estimase vechea conducere a companiei, demisă luna trecută.
„Facem pasul prudent de a ne revizui perspectivele pe întregul an, reflectând o revizuire amănunțită a performanței noastre și a valorii contabile a activelor de producție. Acum anticipăm o pierdere netă semnificativă pentru anul fiscal, în principal din cauza unei deprecieri majore a activelor și a costurilor de restructurare, pe măsură ce continuăm să stabilizăm compania în perioada următoare”, a transmis Ivan Espionsa, care a preluat la 1 aprilie funcția de CEO și și-a schimbat o mare parte din Consiliul de Directori cu care lucrează.
Profitul operațional al Nissan a fost modificat la 85 de miliarde de yeni, o scădere drastică de la 120 miliarde yeni, cât fusese estimat anterior. Pierderea pe care o așteaptă compania va fi uriașă, 700 până la 750 miliarde yeni (aproximativ 5 miliarde euro), față de numai 80 de miliarde cât fusese anunțat în ianuarie de CEO-ul demis, Makoto Uchida.

Principala cauză a noilor perspective financiare au la bază faptul că noua echipă de management a efectuat o revizuire amănunțită a activelor de producție, care a condus la deprecieri de peste 500 de miliarde de yeni în America de Nord, America Latină, Europa și Japonia. În plus, costurile de restructurare sunt de așteptat să depășească 60 de miliarde de yeni, ca parte a măsurilor de redresare în curs.
În ciuda pierderii nete anticipate, Nissan susține că rămâne într-o poziție solidă de numerar, așteptându-se să încheie anul fiscal 2024 cu numerar net de 1,498 trilioane de yeni. Compania are 2,2 trilioane de yeni în numerar și echivalente de numerar, împreună cu 1,2 trilioane de yeni în împrumuturi acordate companiilor de finanțare a vânzărilor, însumând 3,4 trilioane de yeni în lichiditate disponibilă.
Nissan se așteaptă să încheie anul fiscal 2024 cu 1,9 trilioane de yeni în datorii auto, stabilă față de anul precedent.
Pierderea Nissan din anul fiscal 2024 va afecta puternic bilanțul Renault, care deține aproape 40% din companie, atât direct (17%), cât și indirect, prin trustul Natixis SA, care în prezent este cel mai mare acționar al Nissan.