Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației urmează să fuzioneze, prin absorbție, cu Institutul Național de Administrație (INA) și Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), care vor fi desființate. Ministerul va continua o serie de programe de construcții de locuințe ale ANL, dar sub forma unui nou program, cu denumirea ”Alexandru Cișmigiu”, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Ministrul de resort, Cseke Attila, anunțase intenția de desființare a INA și ANL, acuzând scurgere de bani publici. Acum a pregătit și o ordonanță de urgență în acest scop.

În prezent, la cele trei instituții Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ANL și INA, există 966 de posturi. În urma reorganizării acestora, ministerul va avea un număr de 808 posturi, care înseamnă o reducere de peste 16%. Posturile aferente demnitarilor și cabinetelor acestora din cadrul Institutului Național de Administrație se desființează. Vor fi desființate în total un număr de 21 posturi de conducere.
Guvernul va reduce și numărul membrilor consiliilor de administrație de la nivelul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și al Companiei Naționale de Investiții, prin limitarea numărului acestora de la 5. Consiliul de Administrației al Agenției Naționale pentru Locuințe, format din 7 membri, se desființează. Astfel, rezultă faptul că în total, numărul membrilor în Consiliile de Administrație, va fi redus de la 27 de membri la 10.
Totodată, suma sporurilor lunare de care beneficiază personalul de conducere al Companiei Naționale de Investiții (CNI), instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, să nu poată depăși procentul de 40% din salariul de bază lunar brut corespunzător funcției ocupate. Va fi stabilită și o limitare și a primelor, premiilor, indemnizațiilor, bonusurilor, plăților compensatorii, gratificațiilor și altor drepturi de natură salarială acordate personalului CNI, astfel încât cuantumul acestora să nu depășească contravaloarea a două salarii brute lunare corespunzătoare funcției deținute.
Impactul bugetar al reorganizării propuse, absorția celor două instituții publice în cadrul Ministerului Dezvoltării, reducerea posturilor și a cheltuielilor, a funcțiilor de conducere și a numărului de membri în consiliile de administrație este de peste 22 milioane lei.

În urma reorganizării, Ministerul Dezvoltării va închide programele care nu au execuție bugetară în anul 2025, respectiv programul privind construcția de locuințe sociale și de necesitate, privind construcția altor locuințelor proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale și programul prin care se realizează intervenții la construcțiile existente.
În ceea ce privește programul privind construcția de locuințe sociale și de necesitate, ministerul arată că dubla programul similar realizat în conformitate cu prevederile Legii locuinței nr. 114/1996, prin care acum se realizează un număr de 3.872 unități locative.
Programele privind construcția de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, construcția de locuințe pentru specialiștii din învățământ și din sănătate, destinate închirierii, construcția de locuințe de serviciu și, respectiv, construcția și/sau reabilitarea locuințelor distruse ori grav avariate, situate în zonele afectate de calamități naturale, vor continua ca subprograme ale noului programul cu denumirea ”Alexandru Cișmigiu”, ca un omagiu adus inginerului, profesorului, omului de știință omonim.
Alexandru Cișmigiu a fost inginer, profesor și om de știință, contribuind la crearea și dezvoltarea ingineriei seismice în România.
”Integrarea Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației reprezintă o decizie strategică de eficientizare a cheltuielilor și a activității, deoarece permite optimizarea resurselor financiare și umane, reducând semnificativ cheltuielile administrative și sporind viteza de implementare a proiectelor. Având deja o capacitate demonstrată de gestionare a investițiilor în construcția de unități locative cu o eficiență de peste zece ori mai mare decât ANL, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației poate extinde și accelera programele de locuire, eliminând astfel redundanțele și suprapunerile instituționale”, susține chiar ministerul de resort, care invocă și rapoarte de audit care au scos în evidență neregulile și ineficiența ANL.

Ministerul Dezvolătrii are în vederea închiderea programului de construcții de locuințe proprietate privată prin credit ipotecar (cartier Henri Coandă și municipiul Iași), în următoarele condiții:
- Pentru locuințele pentru care nu s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor până la data intrării în vigoare a noilor reglementări legale, în termen de 15 zile de la data semnării protocolului de predare-primire între Ministerul Dezvoltării și ANL, ministerul va achiziționa, în conformitate cu legislația din domeniul achizițiilor publice, servicii de evaluare a locuințelor. După finalizarea, recepționarea și predarea raportului de evaluare pentru fiecare locuință, în termen de 5 zile lucrătoare, ministerul va transmite către persoana fizică care a contractat locuința oferta cuprinzând modalitățile propuse pentru a acționa în continuare de către minister, respectiv:
a) Ministerul Dezvoltării va proceda, pe cheltuiala proprie, la expertizarea, conform legii, a lucrărilor executate și a restului de executat necesar în vederea finalizării locuinței, va demara procedurile de atribuire a contractului de achiziție publică de lucrări pentru restul de executat și, la finalizarea acestuia, va preda locuința către persoana fizică. Finalizarea locuinței de către minister nu va mai implica asigurarea fondurilor de către persoana fizică și, la o eventuală întoarcere împotriva ministerului pentru recunoașterea și recuperarea prejudiciului produs, sumele cheltuite vor putea fi scăzute din cuantumul prejudiciului stabilit de instanță.
b) Ministerul Dezvoltării cumpără locuința, la stadiul fizic existent, prețul ofertat fiind stabilit prin raportul de evaluare, care stabilește valoarea structurii nefinalizate în raport cu o construcție similară finalizată. Soluția are în vedere creșterea masivă a prețurilor în intervalul scurs între data la care trebuia finalizată locuința, situată în intervalul 2010-2012, și prezent. Astfel, cumpărarea locuinței (care la acest moment se află încă în stadiu de construire) se va efectua la prețurile actuale, în funcție de stadiul fizic realizat.
c) predarea de către Ministerul Dezvoltării a locuinței la stadiul fizic existent, în vederea finalizării acesteia de către persoana fizică.
După finalizarea locuințelor Ministerul Dezvoltării va proceda la vânzarea acestora, fără a fi necesară aprobarea Guvernului în acest sens.