Fabrica BMW din orașul maghiar Debrecen, o investiție gigant pierdută de România, a finalizat instalarea liniilor de producție pentru viitorul model Neue Klasse, SUV-ul iX3. Compania spune că a implementat un proces de fabricație simplificat care se bazează inclusiv pe arhitectura inovatoare a mașinii.
Viitorul BMW iX3, cunoscut sub numele Neue Klasse SUV, a început să fie fabricat în uzina din Ungaria, situată la doar câțiva kilometri de România, în cadrul proceselor de montare și testare a noilor linii de fabricație.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Uzina nu a fost încă finalizată complet, asta însemnând că mai sunt de parcurs câteva etape până la startul oficial al producției în acest an. Premiera mondială a noului BMW iX3 va avea loc la Munchen, în septembrie.
„Inima tuturor tehnologiilor din fabrică” descrie BMW linia de asamblare, unde componentele mașinii sunt montate pe caroseria vopsită. „Linia noastră de asamblare extrem de eficientă și ergonomică a început imediat să funcționeze fără probleme”, a transmis de la uzină directorul Hans-Peter Kemser.

„Am reușit acest lucru datorită planificării și testelor virtuale, precum și colaborării remarcabile dintre noii noștri angajați foarte motivați din Debrecen și experții noștri din rețeaua globală de producție a BMW Group.”
Dar cel mai important din această uzină, după cum reiese din primele relatări, este faptul că noul model ce va fi produs în Debrecen, SUV-ul iX3, are o nouă arhitectură care permite o asamblare mai rapidă.
„Arhitectura inovatoare a vehiculului Neue Klasse deschide posibilități cu totul noi în ceea ce privește asamblarea: eficiență mai mare datorită modularizării, mai puține elemente de conectare diferite și o instalare simplificată a cablajului.

Un ansamblu inovator de cockpit accelerează, de asemenea, procesul”, spune BMW.
Un automobil are nevoie de o zi întreagă pentru a parcurge întreg traseul dintr-o uzină, de la primele suduri și până la montajul componentelor pe caroserie. Etapa finală de montaj, cea în care interiorul, cablajele și instalațiile hidraulice sunt montate, presupune o muncă atentă, migăloasă, pentru operatorii de pe bandă, iar scurtarea timpului de montaj reprezintă un progres major pentru industria auto.
La noul model BMW, cablajul este mai scurt cu 600 de metri, față de modelele anterioare, iar greutatea lui a scăzut cu 30%. În același timp, cablurile au fost segmentate pentru a fi mai ușor de montat pe bandă.

Toate cablajele dintr-un automobil ajungeau la modelele tradiționale până la 5 kilometri, în unele cazuri, modernizarea mașinilor și a tehnologiilor scurtând în prezent rețeaua de cabluri până la aproximativ 2 kilometri.
Alte componente au fost modularizate, permițând astfel instalarea mai ușoară. Și elementele de legătură au fost reduse, fiind redus și numărul de „dopuri, șuruburi și cleme”, toate reușind să scurteze timpul de asamblare.
Și operațiunile de verificare a calității au fost inovate, prin introducerea verificărilor făcute digital în timp ce mașina este încă pe banda de montaj.
O altă inovație este cea legată de cockpit-ul mașinii, postul de conducere, care include bordul, dar și celelalte elemente. La viitorul iX3, cockpitul va fi montat separat de bandă, în apropiere, acesta fiind introdus apoi, gata montat, direct în caroserie, într-un timp mult mai scurt.

BMW spune că va implementa toate aceste optimizări și inovații în toate uzinele sale, următoarea pe listă fiind fabrica din Munchen, unde va începe anul viitor producția viitorului i3, care nu va mai fi o mașină de oraș, ci va reprezenta versiunea electrică a modelului Serie 3.
BMW a mai reușit un avans al producției și în materie de logistică, prin introducerea structurii de tip degete, care permite aprovizionare din ambele părți ale rețelei și livrarea de componente sau module pre-asamblate direct către liniile de asamblare. Structura permite inclusiv o extindere ulterioară și o integrară cu alte unități.

O bună parte din inovațiile sau modernizările de producție din Debrecen au fost introduse deja de BMW în uzina pe care o operează în China.
Uzina din Ungaria va fi însă prima fabrică din rețeaua BMW care nu va utiliza în procesele de producție niciun combustibil fosil, ci doar energie din surse regenerabile.