Fostul CEO al Stellantis, Carlos Tavares, își investește milioanele câștigate în două noi industrii, inclusiv în TAP Air

Auto/Transporturi   
Fostul CEO al Stellantis, Carlos Tavares, își investește milioanele câștigate în două noi industrii, inclusiv în TAP Air

Carlos Tavares, primul CEO al Stellantis și cel care a condus PSA Peugeot Citroen timp de șapte ani, a părăsit grupul auto în luna decembrie, prin demisie, în urma disputelor cu președintele Stellantis, John Elkan. Între timp, managerul a fost recompensat pentru activitatea sa din 2024 cu alte 26 de milioane de euro, conform contractului.

Banii câștigați de Carlos Tavares în fruntea Stellantis, care se ridică, pentru cei patru ani de activitate, la aproximativ 100 de milioane de euro, nu vor fi investiți în industria auto, deși ei au fost câștigați din succesul pe care mărcile grupului Stellantis l-au avut pe piețele auto ale lumii.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO&VIDEO „Tunelurile pentru urși”: Umbrărescu aproape a terminat, bosniacii lucrează chiar și duminica. Întârzieri birocratice depășite CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO „Tunelurile pentru urși”: Umbrărescu aproape a terminat, bosniacii lucrează chiar și duminica. Întârzieri birocratice depășite

Potrivit declarațiilor lui Carlos Tavares, el a ales să investescă în țara natală, Portugalia, în industrii care nu au o legătură directă cu automobilele, ci în zone care au potențial de dezvoltare rapidă.

Tavares are 66 de ani, a lucrat aproape întreaga carieră la Renault, și a ajuns în compania franceză până aproape de vârful piramidei, în funcția de Chief Operating Officer, mâna dreaptă a lui Carlos Ghosn. În perioada de glorie în cadrul Renault a fost unul dintre susținătorii mărcii Dacia și a contribuit la lansarea generației a doua de modele Sandero, Logan, Lodgy sau Dokker.

Acesta a fost momentul în care a fost nevoit să plece din compania în care a crescut, după o dispută aprinsă cu fostul CEO al Renault, Ghosn.

BBC: România, țara europeană în care urșii umblă liberi. Mult mai mulți decât se credea CITEȘTE ȘI BBC: România, țara europeană în care urșii umblă liberi. Mult mai mulți decât se credea

Ulterior, el a fost recrutat de Peugeot Citroen, fiind autorul unui impresionante restructurări și reveniri în afaceri a companiei franceze, reușind să atragă investitori puternici care să finanțeze revenirea și, apoi, să susțină achiziția mărcii Opel.

În 2021, a dus la bun sfârșit fuziunea cu Fiat Chrysler, devenind primul CEO al conglomeratului de mărci italiene, franceze și americane, într-una dintre cele mai mari companii auto globale.

Conform declarațiilor sale făcute în presa din Portugalia, Carlos Tavares vrea să investească în compania aeriană TAP Air Portugal și într-o companie locală aeriană de transport aerian, SATA Azores.

De asemenea, Carlos Tavares are bani investiți într-o fermă din Portugalia și în producția de vin, în celebra podgorie Douro, unde produce vin de Porto.

ULTIMA ORĂ Apare o nouă companie gigant în industria auto din România, cu peste 10.000 de angajați. „Vom avea o contribuție majoră în termen de vânzări!” CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Apare o nouă companie gigant în industria auto din România, cu peste 10.000 de angajați. „Vom avea o contribuție majoră în termen de vânzări!”

Cel mai mare venit al lui Tavares ca CEO al Stellantis a fost cel pentru anul 2023, cu o valoare totală, salariu plus compensații, inclusiv sub formă de acțiuni, de 36,4 milioane de euro. În primul an de activitate, veniturile totale ale șefului Stellantis au fost de circa 15 milioane de euro, iar în 2022 acestea au crescut la 17 milioane, după un alt scandal care a redus cu 2 milioane de euro suma propusă inițial.

Salariile lui Tavres au provocat tensiuni în rândul acționarilor Stellantis, fiind acuzat că încasează prea mulți bani, dar de fiecare dată votul din AGA a fost favorabil pentru propunerile făcute de comitetul de salarizare, care a respectat contractele.

FOTO România, locul 1 la Olimpiada Balcanică de Matematică CITEȘTE ȘI FOTO România, locul 1 la Olimpiada Balcanică de Matematică

Printre indicatorii de performanță care au fost luați în calcul la stabilirea bonificațiilor lui Tavares s-au numărat profitul operațional, fluxul de numerar, impactul electrificării flotei vândute.

Salariul lui Carlos Tavares a reprezentat, în ultimul an de activitat,e 80% din totalul plăților către top-managementul Stellantis, având în vedere că restul directorilor și managerilor au primit în total circa 4,3 milioane de euro. Cea mai mare sumă, după CEO, a fost încasată de John Elkan, respectiv 4,8 milioane de euro, din poziția de președinte al companiei și CEO interimar.

viewscnt
Afla mai multe despre
carlos tavares
stellantis
ceo stellantis
john elkann