Unul dintre cele mai vândute automobile electrice ale momentului în Europa, Volvo EX30, s-a confruntat în ultimele luni cu un declin, ca urmare a introducerii tarifelor vamale pentru automobilele electrice produse în China. Decizia conducerii companiei a fost una rapidă: mutarea producției acestui model în uzina din Belgia.
Uzina Volvo din Ghent, Belgia, este una dintre cele două fabrici din Europa ale suedezilor și locul în care sunt asamblate modelele compacte din gama acestei mărci. Aici au fost fabricate în ultimii ani modelele XC40, EX40 (fostul XC40 Recharge), EC40 (fostul C40), precum și V60.

Compania suedeză deținută de holdingul chinez Geely a investit sume importante pentru electrificarea liniilor de fabricație, ceea ce a permis ca, începând din acest an, să fie mutată aici și producția lui EX30.
Mutarea vine ca urmare a introducerii tarifelor vamale de către Uniunea Europeană pentru toate automobilele complet electrice produse în China, indiferent de producător. Volvo Cars, parte a Geely Holding, a fost nevoită să plătească pentru EX30 un tarif vamal de 28,8%, format din vechea taxă de 10% și un supliment de 18,8% impus în 2024, în urma investigației derulate de Comisia Europeană.
Volvo Cars a anunțat acum, oficial, că uzina din Ghent a început producția modelului EX30 pentru piața europeană, ceea ce ar trebui să genereze o reducere a prețului acestui model. În cursul acestui an va fi introdus în producție și EX30 Cross Country, versiunea cu accente off-road a acestui model.

Uzina din Ghent are peste 6.500 de angajați, fiind cel mai mare angajator industrial din Flandra. În 2024, Volvo a produs aici 186.313 de vehicule, o bună parte fiind modele electrice. Odată cu intrarea în producție a lui EX30, Volvo spune că a creat circa 350 de noi locuri de muncă.
„EX30 este crucial pentru noi, deoarece continuăm să ne consolidăm poziția pe piața premium de vehicule electrice din Europa”, susține Francesca Gamboni, directorul de producție al Volvo Cars Ghent. „Investiția în producția europeană a EX30 în Gent se aliniază perfect cu strategia noastră de lungă durată de a ne construi mașinile acolo unde se vând cel mai bine. Amprenta noastră globală flexibilă contribuie la reziliența noastră, permițându-ne să ne ajustăm planurile de producție cu agilitate”.
Imediat după lansarea internațională, modelul EX30 a fost produs în China, în uzinele din Zhangjiakou (care aparține Volvo) și în Chengdu (care aparține Geely), de unde era expediat către Europa și celelalte piețe din afara Chinei.

Investiția Volvo în liniile de producție pentru a putea produce EX30 s-a ridicat la 200 milioane de euro, bani care au mers către o nouă platformă, în 600 de roboți industriali și într-o unitate de asamblare a bateriilor.
În acest moment, Volvo produce în Europa 10 modele diferite, cu propulsie electrică și hibridă, în uzinele din Torsland, Suedia, și Ghent, Belgia.
Reprezentații Volvo spun că mutarea producției în Ghent s-a făcut într-un timp record, aproximativ la jumătate față de timpul necesar, în mod normal, pentru o astfel de industrializare.
Volvo EX30 este cel mai mic model electric al mărcii suedeze, având numai 4,23 metri, fiind comparabil cu VW ID.3 și cu Ford Puma Gen-E. Are două opțiuni de baterie, de 49 kWh și 64 kWh, cu autonomii de 344 km și, respectiv, 480 km. În echiparea cu două motoare, autonomia scade la 460 km.
Puterile disponibile sunt între 200 și 422 CP. Prețul acestui model începe de la 39.000 de euro pe piața din România, fără subvenții sau alte oferte.
În primele trei luni ale acestui an, Volvo EX30 s-a vândut în 11.161 exemplare în Europa, în scădere cu 12,7% față de anul anterior. Chiar dacă în 2024 EX30 a reușit să urce în top 3 al vânzărilor de mașini electrice, anul acesta s-a situat doar pe locul 12 în Europa, fiind depășită inclusiv de Dacia Spring.