Constructorii auto din China sunt disperați să-și construiască propriile fabrici de automobile în Europa, pentru a scăpa de tarifele vamale și pentru a fi mai aproape de clienții locali. După BYD, care a început să construiască în Ungaria, la doi pași de România, SAIC și Chery au adus în discuție de-a lungul timpului subiectul unei fabrici în Europa.
SAIC, unul dintre cei mai mari constructori de automobile din China, cel care deține brandul MG, caută în acest moment un teren potrivit pentru a investi într-o uzină de automobile în Europa. Automotive News susține că anunțul privind locul viitoarei uzine va fi făcut doar la vară, până atunci fiind încă analizate variantele și eventualele oferte din partea autorităților. SAIC are o presiune uriașă pe prețurile mașinilor sale, pentru că are cele mai mari tarife vamale aplicate de UE unei companii chineze, 35,3%, care se adaugă celor 10% anteriori. Cu acest preț majorat, mașinile MG nu mai pot fi competitive în Europa, de aceea o fabrică este absolut vitală pentru extinderea grupului pe piața europeană.
Informațiile neoficiale vorbesc despre o uzină de aproximativ 100.000 de vehicule anual, ceea ce înseamnă că nu va fi foarte mare (uzina Dacia are o capacitate de 350.000 vehicule anual, dar VW are fabrici de peste 500.000 de vehicule anual). Dar planurile ar urmări construirea, ulterior, a unei a doua uzine în regiune, care să acopere în mod echilibrat suprafața UE.
Dar SAIC nu este singura companie care este preocupată de găsirea unui spațiu pentru o nouă fabrică.
BYD a început să construiască prima uzină din Europa în Ungaria, la Szeged, la doar doi pași de România, semn că în această parte a UE sunt condiții mai bune, prețuri mai accesibile la terenuri și salarii mai mici. La momentul la care BYD a negociat și cumpărat terenul, România nu era încă în Schengen, acesta fiind principalul obstacol al multor investiții auto ratate de țara noastră(vezi BMW în Debrecen). O a doua uzină a BYD va fi construită în Turcia, acolo urmând să fie stabilit un hub pentru mai multe regiuni, inclusiv asiatice, pentru marca chineză. Dar s-a discutat despre interesul pentru o a treia fabrică în viitorul îndepărtat, atunci când vânzările vor crește suficient de mult pentru a nu avea o supracapacitate de producție în regiune. O posibilă locație ar putea fi anunțată nu mai devreme de sfârșitul acestui an, dacă va fi luată vreo decizie în acest sens.
Chery, cel mai mare exportator de automobile din China și a treia marcă chineză de pe piața de origine, a cumpărat în Spania fosta uzină Nissan din apropiere de Barcelona, pentru a-și satisface primele nevoi de intrare în Europa, dar reprezentanții companiei au declarat anul trecut că iau în considerare construirea unei fabrici în Europa, alta decât cea din Spania. Deocamdată, cei de la Chery pregătesc intrarea pe piețele din Europa de Est, inclusiv în România, cu mașini importate din China, anunțând pentru Profit.ro că startul vânzărilor din țara noastră va avea loc în iulie.
În ceea ce privește posibilitatea construirii unei uzine în România, Lexi Xu, Brand Manager pentru România a declarat că nu există o preocupare în acest sens pentru marcă, în acest moment. „Nu avem informații despre o fabrică în România. Vom anunța dacă acest lucru se va întâmpla în viitor”, a spus pentru Profit.ro Lexi Xu.
Și Xpeng, una dintre companiile cu o intrare accelerată în Europa, care are în acționariatul său grupul Volkswagen, a declarat că este interesată să găsească un teren potrivit pentru o fabrică, în care să producă automobilele pentru piața europeană. CEO-ul Xpeng a declarat în urmă cu câteva luni că este în căutarea unei țări în care riscurile cu angajații să fie reduse, asta însemnând că are nevoie de stabilitate a salariilor, cel mai probabil.
Pe de altă parte, guvernul chinez a sfătuit companiile auto să evite țările care au sprijinit legislația privind majorarea tarifelor pentru companiile auto care importă mașini electrice în UE. Asta înseamnă că unele țări din Europa de Vest, precum Spania, Franța, dar și unele din Europa de Est, cum este Polonia. Chiar dacă influența autorităților chineze asupra companiilor private este foarte mare, ne putem aștepta și la situații în care acest „sfat” să nu fie respectat.
Pentru România, intrarea unui al treilea constructor auto, chiar și din China, ar însemna un suflu extrem de puternic pentru economie, nu doar pentru sumele investite într-o fabrică, ci mai ales pentru exporturile care vor fi făcute de o astfel de uzină, pentru care, cel mai probabil, vânzările locale vor reprezenta sub 10%.

Condițiile căutate de obicei de investitorii din industria auto sunt legate de costurile de achiziție, de accesul la infrastructura de transport, care este vitală, de salariile angajaților și de nivelul de pregătire al acestora. În acest moment, România are condiții din ce în ce mai bune din punctul de vedere al accesului la autostrăzi, pentru terenurile care sunt situate în Transilvania, în perimetrul autostrăzilor A1 – A10 – A3. Orice altă locație este supusă riscului de trafic, pe care nu și-l dorește niciun investitor. În plus, intrarea în Schengen schimbă radical situația pentru exportatori, cu un câștig uriaș la timpul în care parcurg distanțele către Europa de Vest. În privința salariilor, deocamdată românii se mențin la un nivel cel mult egal cu cel din Ungaria, astfel că mai putem considera că suntem competitivi, cel puțin în următorii 4 – 5 ani.
Nu în ultimul rând, este important pentru guvernele țărilor în care se caută terenuri să pregătească pachete de sprijin, ajutor de stat care este oferit, cu aprobarea UE, la astfel de investiții.
Vânzările de mașini produse în China au crescut în 2024, în Europa, depășind volumele importate din Japonia, Marea Britanie sau Turcia, ceea ce este un semnal extrem de important, însă trebuie să nu uităm că o parte dintre acestea au fost mașini Tesla fabricate în uzina din Shanghai, iar o altă parte au fost mașini Volvo și Smart produse în uzinele Geely. Cei mai mari importatori au fost SAIC, cu peste 240.000 de vehicule înmatriculate, cele mai multe fiind cu marca MG, BYD, cu aproape 50.000 de vehicule, Chery, cu mărcile locale DR și EBRO, precum și cu Omoda și Jaecoo, cu circa 37.000 de unități, Geely (fără Volvo), cu aproximativ 35.000 de vehicule, restul grupurilor având volume mult mai mici.