România nu are activități comerciale directe cu SUA, astfel că tarifele majorate impuse de președintele Donald Trump pentru vehiculele și piesele auto importate din Uniunea Europeană nu vor afecta direct industria auto din România, dar Asociația Constructorilor Auto din România spune că vor fi afectate companiile auto din UE și cele din SUA, dar și, indirect, cele de componente din țara noastră.
Datele transmise de reprezentanții industriei auto arată că Europa a avut, la finele lui 2024, un volum total de 757.654 autoturisme exportate în SUA, valoarea acestora ridicându-se la 38,9 miliarde euro.
Un total de 111.584 autoturisme au fost vehicule mașini complet electrice, în valoare de 5.6 miliarde Euro. De cealaltă parte, importurile UE din SUA s-au cifrat la 169.152 autoturisme, în valoare de 7,8 mld euro, cele mai multe aparținând unor mărci europene care le produc în SUA.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La nivel de componente și piese auto, valoarea totală a exporturilor din UE se situează la un nivel de aproximativ 7 miliarde euro, în timp ce Uniunea Europeană a importat din SUA componente de două miliarde euro.
Din fericire, România nu este expusă direct noilor tarife, din simplul fapt că niciunul dintre producătorii de vehicule de la noi nu exportă către SUA mașinile asamblate aici.
“România nu exportă către SUA autoturisme fabricate în România, nici prin export direct, nici prin export intermediar”, a declarat pentru Profit.ro Adrian Sandu, secretar general al ACAROM.
“Se exportă anumite componente, fie în mod direct, export din România, către fabricile de asamblare vehicule ale producătorilor europeni localizate în SUA, fie în mod indirect, prin export de componente către Germania, Franța, Italia etc..
Acestea devin apoi ansambluri și sunt exportate în SUA sau se asamblează direct pe vehicule care au destinație finală SUA”, mai precizează Adrian Sandu.
“În acest moment nu există o trasabilitate exactă pentru a se stabili valoarea acestora”.

Unul dintre exemple dat de reprezentanții ACAROM este cel al unui furnizor care exportă calculatoare de gestiune motor (ECU), atât în Mexic și SUA, cât și în Germania pentru asamblare pe vehicule cu posibilă destinație SUA. La fel și în cazul unor furnizori de cablaje) sau de anvelope și electronice.
“În mod direct, impactul taxelor vamale impuse de SUA nu va fi unul semnificativ în România. În mod indirect, impunerea unor taxe vamale la importul de vehicule din UE în SUA va duce automat la scaderea atractivitătii acestor vehicule (printr-un preț mai mare) și implicit la scăderea volumului de vehicule importate în SUA din UE.
Acest lucru poate însemna scăderea producției de vehicule în UE, cu un impact pe întreg lanțul de furnizori, inclusiv cu impact negativ asupra producției de componente din România”, mai precizeză secretarul general al ACAROM, Adrian Sandu, care precizează: “Atât companiile din Uniunea Europeană, cât și cele din SUA vor fi afectate de aceste decizii”.