Parlamentul European respinge importul de alimente cu reziduuri de pesticide interzise în UE

Parlamentul European respinge importul de alimente cu reziduuri de pesticide interzise în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:34

Plenul Parlamentului European a respins miercuri importul de alimente care conțin reziduuri de pesticide, anunță ABC. Utilizarea acestora este interzisă în UE, prin respingerea a două decizii ale Comisiei Europene care permiteau un nivel maxim de reziduuri pentru aceste pesticide. Acum, Comisia Europeană va trebui să retragă propunerile și să prezinte un nou proiect care să reducă toate nivelurile maxime de reziduuri la valoarea implicită de 0,01 mg/kg pentru toate utilizările.

Concret, este vorba despre ciprocanozol și espirodiclofen, prezente în produse precum cereale, semințe, carne, ficat și rinichi. De asemenea, alte pesticide precum benomil, carbendazim și tiofanat-metil se regăsesc în citrice precum lămâi, lime sau mandarine, arată G4Food.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE FOTO Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, a lansat cel mai mare terminal al rețelei sale din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Gebrüder Weiss, cea mai veche companie de transport și logistică din Austria, a lansat cel mai mare terminal al rețelei sale din România
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Parlamentul European a respins decizia Comisiei referitoare la ciprocanozol și espirodiclofen cu 522 de voturi pentru obiecție, 127 împotrivă și 28 de abțineri. În cazul benomilului, carbendazimului și tiofanat-metilului, 516 voturi au fost pentru obiecție, 129 împotrivă și 27 abțineri. A fost nevoie de o majoritate absolută de cel puțin 359 de deputați pentru a respinge deciziile Comisiei.

Produsele agricole importate trebuie să respecte aceleași norme ca cele produse în UE

Rezoluțiile care însoțesc propunerea subliniază că produsele agricole importate din țări din afara UE trebuie să respecte aceleași norme ca și produsele produse în UE. Aceasta pentru a asigura condiții egale și pentru a evita riscuri pentru sănătatea cetățenilor din Europa și din țările producătoare.

Acum, Comisia Europeană va trebui să-și retragă propunerile și să prezinte un nou proiect care să reducă toate nivelurile maxime de reziduuri la limita de determinare – cea mai mică cantitate care poate fi detectată – sau la valoarea implicită de 0,01 mg/kg pentru toate utilizările. De asemenea, europarlamentarii au solicitat Comisiei să respingă orice cerere de toleranță pentru import.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul european
pesticide